V Bruggách teče pivo doslova proudem. Pod zemí!

Bruggy jsou vyhlášené svými historickými památkami, kvůli nimž každý rok do belgického města přijíždějí miliony turistů. Perla severozápadu Belgie má však ještě jeden unikát, který by chtěl mít doma asi i nejeden Čech. Pod středověkými ulicemi Brugg totiž vede první pivovod na světě.

Po historickém dláždění náměstí Walplein v centru Brugg zní dusot koňských kopyt a vrzání kočáru s turisty. Asi jen málokterý z kolemjdoucích tuší, že pod nohama mu teče pivo. Právě tudy totiž vede pivovod, který nechal vybudovat místní pivovar Halve Maan, tedy přeloženo do češtiny Půlměsíc.

Čtěte také

„Náš pivovar stojí uprostřed historického centra Brugg a vždycky jsme chtěli, aby tady zůstal,“ říká ředitel pivovaru Xavier Vanneste.

„Stáčírnu ale máme za městem. Abychom pivo nemuseli neustále převážet velkými cisternami a nezamořovali centrum těžkými náklaďáky, napadlo nás postavit tenhle pivovod,“ vysvětluje mi, proč se tento rodinný podnik rozhodl nedopravovat už pivo do stáčírny po povrchu, ale pod zemí.

Jednoduchý nápad, náročná realizace

Zdejší pivovod měří skoro tři kilometry a vybudovat ho trvalo zhruba půl roku. Nešlo však o žádné běžné pokládání potrubí, protože pivovar nemohl jednoduše rozkopat památkově chráněné ulice v centru města, které je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Název pivovaru Halve Maan znamená v překladu Půlměsíc

„Nemohli jsme udělat všude výkopy. Pro velkou část potrubí jsme museli razit cestu přímo v podzemí. Při hloubení jsme se museli vyhnout kanalizaci nebo velkým podzemním garážím, které jsou 34 metrů hluboko,“ přibližuje komplikovaný projekt ředitel pivovaru.

To ale nebylo to jediné složité na celé akci. Pro svůj nápad museli získat spoustu povolení, což v takto starém městě není nijak jednoduché. Spolu s projektovými pracemi to zabralo čtyři roky.

Čtěte také

Rychlejší přeprava, kvalitnější pivo

Pivovodem v Bruggách denně protečou desetitisíce litrů piva. Cesta potrubím pod chodníky z kočičích hlav mu z pivovaru do stáčírny zabere asi 15 minut.

Pivovod mohou návštěvníci města na chvíli spatřit v průjezdu rodinného podniku pod skleněným poklopem

Pivovod mohou návštěvníci města na chvíli spatřit v průjezdu rodinného podniku pod skleněným poklopem a pak během prohlídek pivovaru, kde na černé trubky mizící kdesi v zemi neopomene průvodce upozornit.

I když toto průkopnické zařízení zatím funguje jen pár týdnů, Xavier Vanneste si jeho přínos pochvaluje už teď: „Díky pivovodu můžeme naši produkci zvýšit, protože už nemusíme pivo převážet cisternami, ale můžeme ho transportovat doslova ve dne v noci potrubím.“

Podle ředitele má pivovod, který přepraví zhruba šest tisíc litrů piva za hodinu, tedy asi pět milionů litrů za rok, dokonce pozitivní vliv na kvalitu místního piva.

Čtěte také

Méně kyslíku prý pivu svědčí

„Zpočátku jsme měli velké obavy o kvalitu našeho piva. Nechtěli jsme, aby ji doprava potrubím nějak změnila,“ přiznává Xavier Vanneste. Provedli proto řadu testů, aby zjistili, jaký je správný tlak a jestli materiál potrubí pivo nějak neovlivní.

Xavier Vanneste si přínos pivovodu pochvaluje

„Zkoušky po spuštění ukázaly, že je v pivu méně kyslíku, než když jsme ho přepravovali v cisternách. Jsme si tak jistí, že pivovod našemu pivu neškodí a díky menšímu množství kyslíku je možná i lepší,“ pochvaluje si ředitel pivovaru.

A co na to ti, kteří půlměsíční pivo pijí? Zaznamenali nějaký rozdíl v kvalitě nebo chuti místního zlatavého moku?

Čtěte také

„S chutí piva je to složité. Je hrozně individuální. Když vynecháte u piva chuť, vůni a barvu, nemáte se pak o čem bavit,“ odpovídá s humorem, ale vyhýbavě průvodce po pivovaru a milovník zdejšího piva Johan.

autor: fin
Spustit audio