V Brně začal festival Ekofilm, návštěvníky přenese z jižní Moravy třeba na Šumavu nebo do Krkonoš

Kdo se chce podívat do našich národních parků, ale má to třeba z jižní Moravy daleko, může vyrazit alespoň do Brna. Na náměstí Svobody tam stojí velká bílá kopule. V ní si člověk nasadí speciální brýle a díky virtuální realitě se ihned ocitne uprostřed přírody. Jde o součást začínajícího festivalu Ekofilm.

Nohama budete stát na dlažbě náměstí Svobody, ale díky speciálním brýlím budete v Krkonoších, nebo na Šumavě. Atrakci si lidé můžou vyzkoušet až do soboty. Zároveň si lidé budou moct i vlastní brýle na virtuální realitu vyrobit. A s nimi pak navštěvovat třeba Šumavu doma z gauče. Organizátoři ale připomínají, že tento program má naopak lidi hlavně přimět k tomu, aby za přírodou vyrazili a ne, aby si ji nosili domů.

Festival Ekofilm je, jak název napovídá, hlavně o filmech. Téma festivalu je letos Příroda - naše dědictví. Lidé uvidí pětadvacet filmů ze třinácti zemí. Převážně z Česka, Německa a USA, ale taky z Íránu nebo Austrálie. Filmy nebo dokumenty jsou natočené buď o krásách anebo ochraně mizející přírody, nebo o lidech, kteří žijí ekologicky. Porota pak mezi nejlepší filmaře a tvůrce rozdělí 60 tisíc korun. Tato odměna je i novinkou letošního festivalu, který vznikl v roce 1974 a je nejstarším mezinárodním filmovým festivalem s tematikou životního prostředí v Evropě.

Doprovodný program

Návštěvníky čekají třeba přednášky o environmentálním žalu, tedy o tom, jak klimatická krize nebo úbytek přírody doléhá na různé lidi. V Brně vystoupí taky investigativní filmař a novinář Tom Heineman z Dánska, který se zaměřuje na chudé lidi, kteří musí pracovat ve špatném a toxickém prostředí velkých korporací. Zájemci se můžou vydat i na besedu o fungování polární stanice Masarykovy univerzity na Antarktidě, nebo na autorské představení filmu Moritury te salutant, který před 45 lety na Ekofilmu ukazoval, jak v roce 1975 nechala STB zavraždit 49 žiraf ve Dvoře Králové nad Labem.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio