V boji s popíjejícími bezdomovci je Chlumec úspěšný. Zařízení na detekci alkoholu funguje

10. červenec 2019 10:49

Jednoduchý přístroj na detekci alkoholu se strážníkům v Chlumci nad Cidlinou osvědčil, městu se daří dostat popíjející bezdomovce z centra. Se zkušebním provozem začala chlumecká Městská policie na podzim, funkčnost ale opravdu prověřily až teplé jarní měsíce. 

„Této kontroly se naši bezdomovci teď docela obávají. Pokud nejsou tedy v úplném rauši, aby jim zase bylo všechno úplně jedno. Myslím, že se nám je podařilo alespoň z naprosté většiny vytěsnit z centra města," libuje si starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil z KDU-ČSL.

A jeho dojmy potvrzují i statistiky strážníků. Zabavených lahví s alkoholem jsou v Chlumci už zhruba dvě desítky.

Přístroj, který stojí něco málo přes sto korun dokáže detekovat alkohol v jakémkoliv nápoji. Odhalí třeba i panáka rumu v plastové láhvi s limonádou. A v tu chvíli se z lahve, coby předmětu podezřelého, stává předmět, kterým je páchán přestupek. A strážníci ho mohou viníkovi zabavit.

Bezdomovci Matějovi se to stalo již několikrát.
„Nevím, už mnohokrát. Tak třeba pětkrát nebo šestkrát."

V Chlumci nad Cidlinou se daří dostat popíjející bezdomovce z centra (ilustrační foto)

Vypráví Matěj u maringotky v houštině na kraji města, zhruba tři kilometry od centra. Tam teď chlumecká skupinka bezdomovců žije. A když si chce občas alkohol pořídit, musí poprosit někoho z místních. Oni sami už u obchodníků neuspějí.

„Oni chtěli, abychom odešli z města, takže jsme tady. Ale vzhledem k tomu, že nám zakázal si kupovat alkohol, tak prostě musíme čekat, až nám ho někdo koupí," naznačuje Matěj, že chlumecká radnice bojuje s popíjejícími bezdomovci opravdu docela důsledně.

Strážník městské policie Miroslav Krojidlo potvrdil, že je to boj úspěšný. Případů postupně ubývá.
„Určitě to hodně kleslo. To nejhorší. Oni nezmizeli, jsou pořád, ale neukazují se tolik na těch frekventovaných místech. Tedy to opatření určitě pomohlo."

A přistižení bezdomovci už ani moc nediskutují. Vědí, že proti jednoduchému přístroji nemají šanci.

Matěj to na začátku zkoušel v uvozovkách uhrát na to, že alkohol není zadarmo. Ale neuspěl.

Podle starosty Miroslava Uchytila nemůže nikdo bezdomovcům zakázat, aby pili v ústraní. A ani to nemá nikdo v úmyslu. V nekompromisním zabavování alkoholu na místech, kde je pití zakázáno, ale chce město pokračovat dál.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související