V Belgii stojí o Vánocích frontu na pivo. Na tradiční festival míří všichni milovníci tamních silných vánočních piv

Tradice vaření speciálního piva na Vánoce se pomalu zabydluje i u nás. Velmi populární jsou tato piva zejména v Belgii, kde je na konec roku připravuje většina pivovarů. Jsou hodně silná a mají výraznou chuť, na které se podílí různé směsi koření přidávané během vaření. Pro fanoušky vánočních piv se v Belgii každoročně koná dokonce festival zaměřený výhradně na tyto pivní speciály.

O popularitě vánočního piva v Belgii svědčí už samotná fronta nedočkavých milovníků tohoto silného moku před sportovní halou, která festival hostí.

Víc pivařů než obyvatel

Řada čekajících je dlouhá minimálně půl kilometru, několikrát se zatáčí a stojí v ní určitě několik stovek natěšených pivařů. Tedy možná stejně tolik, kolik má obyvatel obec Essen u Antverp, kde se festival vánočních piv pravidelně koná.

Čtěte také

„Během víkendu přijde kolem dvou tisíc lidí. V minulosti to bývalo víc, ale museli jsme omezit počty návštěvníků, protože jsme překračovali kapacitu haly. Museli jsme pak vždycky zavřít vstup a venku ještě zůstala třeba stovka lidí,“ líčí mi po vystání fronty Gunter Mertens, předseda místního spolku pivních degustátorů, který festival už přes 20 let pořádá.

Uvnitř haly se normálně hraje basketbal. Na dva víkendové dny před Vánoci ale propocené košíkáře nahradí vyznavači silných belgických piv. Na výběr jich tu mají skoro dvě stě.

„Všechna jsou uvařená v Belgii. To je naše hlavní kritérium. Sjezdili jsme celou zemi, abychom je dostali na jedno místo,“ dodává Gunter.

Ve frontě před vstupem do haly čekají stovky natěšených pivařů

Na vánoční pivo na kole až z Holandska

Zhruba 30letý Wessel Thomasson říká, že pokaždé zkouší ochutnat všechny, ale ještě se mu to nikdy nepodařilo. Vzhledem k tomu, že belgická vánoční piva mají běžně přes deset procent alkoholu, tedy dvojnásobek oproti tradiční plzni, není se ani co divit.

Wessel přijel s kamarády na festival z Nizozemska, a to stylově na kole. Essen totiž leží kousek od nizozemských hranic a Nizozemci také tvoří velkou část návštěvníků festivalu. Další z nich, Peter Eissin, prý zatím vynechal jen jediný ročník.

Čtěte také

„Miluju silná piva a tady najdete ta nejlepší. Jsou opravdu hodně silná, takže je musíte pít po troškách, jinak se hrozně opijete. Mně se na nich líbí, že mají plnou chuť a výraznou vůni. Jsou prostě jedinečná,“ říká nadšeně.

Mužská záležitost?

Rady tohoto prošedivělého padesátníka s pivním bříškem se většina návštěvníků drží. Vánoční piva ochutnávají z malé skleničky na vysoké noze a poctivě k nim zakusují sýry a salámy. Nálada v sále je ale i tak hodně povznesená.

Někteří návštěvníci mají na sobě červenobílé santaclausovské kulichy či jiné propriety, kterými dotvářejí vánoční kolorit celé akce. I když většinu tvoří muži, nechybí tu ani ženy. Už poněkolikáté je v belgickém Essenu také paní Erna, která nedá na vánoční pivo dopustit.

Belgické vánoční pivo

„Vánoční pivo mi hrozně chutná. Vůbec mám ráda speciální piva. Vysoký obsah alkoholu pro mě není důležitý. Miluju jejich rozmanitou chuť, ve které je cítit káva nebo čokoláda,“ upřesňuje.

A s mužským osazenstvem se paní Erna shodne ještě v jedné věci – Vánoce bez vánočního piva si představit nedokáže.

autoři: Filip Nerad , aka
Spustit audio

Související