V belgickém Gentu vaří pivo bez chmele. Chutná po bylinkách a má prý povzbuzující účinky

2. březen 2018
Pivovar Gruut v Gentu vaří pivo na základě středověké tradice - bez chmele a s bylinkami

Ještě ve středověku se pivo běžně vařilo bez chmele. Místo něj mu typickou hořkost dodávaly různé byliny. Dnes se takovému bylinnému pivu říká gruit a v belgickém Gentu najdete pivovar, který se možná jako jediný v Evropě specializuje na jeho výrobu.

Pivovar Gruut už na první pohled nevypadá jako obyčejný pivovar. Sídlí ve starém skladišti a uvnitř je to zařízené jak v obýváku z 19. století – všude je starý nábytek, koberce, historické obrazy, v kamnech plápolá oheň a na stropě visí křišťálové lustry.

V rohu stojí šest tanků na vaření piva a v patře nad nimi dvě bílé vycpané krávy s pruhy jako zebra.

Čtěte také

Zapomenutá středověká tradice

„Ve středověku byl Gent rozdělený na francouzskou a německou část. V té francouzské musely všechny pivovary vařit pivo jen ze směsí bylin. Hrozně mě zajímalo, jak se pivo vařilo bez chmele, protože tento postup úplně vymizel,“ líčí majitelka pivovaru a sládková v jedné osobě Annick De Splenterová, co ji přivedlo k výrobě bylinného piva.

Nejprve ale musela najít tu správnou kombinaci přísad. Žádný středověký recept se podle ní totiž nezachoval. Trvalo jí to dva a půl roku.

Majitelka pivovaru Gruut a sládková Annick vaří pivo bez chmele

„Spolupracovala jsem s výzkumníky z univerzity v Gentu a podařilo se nám vytvořit něco zcela odlišného od současného trendu v pivovarnictví,“ říká. „Dnes jsou v módě různé experimenty s chmelem a silně chmelená piva, jako třeba IPA. Já vařím tu jejich úplný opak.“

Tajný recept se zajímavými účinky

K dosažení požadované hořkosti a pitelnosti jako u chmelených piv se u gruitu tradičně používají pelyněk nebo řebříček. Ve Skotsku byl oblíbený vřes. Annick svoji recepturu ale úzkostlivě tají.

„Je to tajemství, protože mi trvalo dost dlouho, než jsem přišla na správné složení bylin. Jediné, co vám můžu prozradit, je, že zatímco chmel mírně uspává, moje byliny vám dodají energii,“ usmívá se a dodává, že kromě toho prý také povzbuzují libido.

Čtěte také

„Je vědecky prokázáno, že chmel libido utlumuje, zato tyhle byliny ho posilují."

Nevařím čaj, ale pivo

Annick mi na ochutnání čepuje pšeničné pivo, do kterého v pivovaru přidávají menší množství bylin než do ostatních piv. Je hodně lehké a byliny v něm nejsou nijak výrazné.

V rohu pivovaru stojí šest tanků na vaření piva a v patře nad nimi dvě bílé vycpané krávy s pruhy jako zebra

„Nechci, aby má piva chutnala výrazně po bylinách – nevařím čaj, ale pivo. Byliny v něm mají nahradit chmel. Jinak to má být velmi chutné, normální, dobře pitelné pivo,“ vysvětluje majitelka pivovaru.

Účinky na libido jsem během natáčení nezaznamenal. Jinak je ale pivo téhle pokračovatelky staré pivovarnické rodiny přesně takové, jak ho sama líčí.

Čtěte také

A mimochodem, ty originální zebří krávy zmiňované v úvodu jsou také jejím dílem.

Spustit audio
  • Cestování
  • Reportáž