V Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku je populární šerm. Mistrovské tituly sbírají i ti nejmladší

14. červen 2022

Šerm má v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku téměř patnáctiletou tradici. Populární je hlavně u dětí, které pravidelně navštěvují tělocvičnu základní školy. Sbírají úspěchy, ale hlavně si užívají dobrou partu a pohyb. Za nejmladšími vyznavači tohoto sportu se vydal redaktor Pavel Petr.

"Tradici máme relativně krátkou. Klub sportovního šermu jsme v Bělé pod Bezdězem založili v roce 2008. V současné době máme přibližně 30 dětí v kategoriích od mladších žáků až juniorů. Úspěchy sbíráme ve všech kategoriích. V průměru se nám každý rok podaří získat nějaký ten titul mistra republiky," uvádí předseda bělského šermířského klubu Martin Coufal.

Podle redaktora Pavla Petra bylo zajímavé sledovat zaujetí těch úplně nejmenších šermířů. Jako první se k mikrofonu hrnul Patrik Foltýn. "Já jsem tady z těch nejmenších nejdéle a šermuju už 6 let."

Poslechněte si v reportáži i další mladé šermíře. Dozvíte se také, co všechno ke svému sportu potřebují.

Mladí šermíři z klubu 1. FC Bělá pod Bezdězem
autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.