V Bedřichově odstartoval noční maraton v běhu na lyžích

5. leden 2019

První den se do nočního bedřichovského maratonu v běhu na lyžích vydalo 400 běžců. Závod na 30 kilometrů volnou technikou ovládl Jiří Ročárek. Mezi ženami zvítězila Zuzana Kocumová.  Na trati 17,5 km kralovali Michal Malík a Andrea Klementová. Závody v Bedřichově pokračují v sobotu, a to na 10, 17,5 a 30 km. Na programu jsou i dětské závody.

Pár minut před startem teploměr v Bedřichově ukazoval mínus jeden stupeň a hustě sněžilo. Než se závodníci vydali na trať Jizerské magistrály, bylo potřeba se patřičně rozehřát a rozcvičit. Pak už byl připraven samotný závod a na jeho staru nechyběl ani vítěz Ski Tour Daniel Máka. Přiznal ale, že právě v Bedřichově se mu moc nedaří.

„Každý závod beru spíš tak, že tady máme partu lidí, kde si pokecáme, sejdou se tady lidi z celé republiky. Jsme taková komunita lidí, která se tady potká na trati, zazávodí si. Spíš už to berem formou hry a zábavy, než nějakého hecování na profesiální úrovni,“ popsal Máka.

Noční běžkařský maraton v Bedřichově

Na páteční start se připravil také olympijský medailista Lukáš Bauer. S čelovkou moc často nezávodí, ale Bedřichov byl výjimkou.

„Měl jsem zatím jeden takový noční závod a moc se mi to líbilo. Jinak v rámci tréninku jsme hodně často trénovali za čelovkového osvětlení,“ zavzpomínal Bauer. Na noční závod se nijak nepřipravoval. Doufal jen, že mu při něm pomůže znalost trati Jizerské padesátky.

Závod ale nebyl určen jen pro vrcholové sportovce. Zúčastnili se ho i amatéři. Podle nich je hlavní si pobyt v nočních Jizerských horách.

„Je to krásná trasa, krásné okolí. Všechno je zasněžené, nahoře, když se vyběhne za Krásnou Máří, tak tam je to nádherné. Klid a ticho,“ uvedl jeden z amatérských závodníků.

Centrální parkoviště v Bedřichově bývá v těchto dnech plné už od rána

V sobotu odpoledne pokračuje Night Light Maraton programem pro děti a také dětskými závody. V podvečer jsou v plánu závody na 10, 17,5 a 30 km klasickou technikou. Podmínkou účasti je mimo jiné i vlastní čelovka, protože závod se běží za tmy.

Bedřichovské centrální parkoviště bude proto podle pořadatelů už během dne obsazené. Nezávislý starosta Bedřichova Petr Holub doporučuje ostatním turistům využít parkovací plochy na Maliníku nebo za sjezdovkami. Jiná dopravní omezení obec neplánuje, ale místy by se mohly tvořit kolony.

„Má padat nový sníh a tím pádem může dojít k tomu, že ty silnice budou hůře sjízdné, takže bych chtěl každého vyzvat k tomu, aby přijeli v dostatečné časové rezervě, aby nedocházelo k nějakým kolapsům a ucpání komunikací,“ uvedl bedřichovský starosta Petr Holub.

autoři: ppe , mib
Spustit audio

Související