V Barchově a Králíkách mají kulturní domy, jaké nemá ani dvacetkrát větší sousední Nový Bydžov

22. září 2019 10:44

Když se v sedmdesátých letech minulého století vsadili tehdejší předsedové JZD v Barchově a Králíkách na Novobydžovsku, která obec bude mít větší kulturní dům, nemohli tušit, jaké důsledky bude jejich sázka mít. Jak to v budovách, jejichž velikost je poplatná tehdejší době, vypadá dnes?

Barchov a Králíky jsou dvě na první pohled nenápadné obce na Novobydžovsku. Mají necelých 300, respektive 400 stálých obyvatel a do Nového Bydžova to je pár kilometrů. Přesto mají v obou obcích větší kulturní domy než dvacetkrát větší sousední Nový Bydžov.

Čtěte také

„To byla tenkrát taková ta soutěž předsedů JZD kde bude stát větší kulturní dům. Vyhrál ten z Králík, kde mají kapacitu tisíc lidí, my máme jen 600," usmívá se nezávislý starosta Barchova Ladislav Vlachý při vzpomínce na tehdejší předsedy spřátelených JZD pány Otčenáška a Kubištu.

Po listopadu 1989 ale vedení obou obcí do smíchu moc nebylo. Obří stavby na čas přišly o svůj smysl. Bigbeatové koncerty pořádané Svazem československo-sovětského přátelství vystřídaly v Barchově na pár let diskotéky. Ale ani to nebylo ono.
„Ty vstupy byly už docela drahé, takže to také skončilo."

Kulturní dům v Králích u Nového Bydžova

Ale v Barchově se nevzdali, kulturní dům opravili a pořádají v něm plesy, výroční schůze okolních družstev, cvičení dětí nebo Sokola, případně se tam hraje florbal.

„V loňském roce jsme tam měli akci 620 let obce a dopadlo to bezvadně, bylo to moc pěkné," popisuje starosta Ladislav Vlachý s tím, že například vytápění zatepleného objektu stojí kolem 5 000 korun za večer. Ty zaplatí nájemce a ve zbytku večera se jen temperuje. A funguje to i bez milionové černé díry v obecním rozpočtu.

Své využití má i kulturní dům v nedalekých Králíkách

Pomyslným vítězem tehdejší soutěže spřátelených jednotných zemědělských družstev byl kulturní dům v Králíkách.

Kulturní dům v Králích u Nového Bydžova

Po listopadu 1989 to ale ani tam nebylo jednoduché, říká nezávislý starosta Králík Tomáš Pohl.
„Ty akce upadly. Tady vlastně byly souběžně postaveny dva baráky. Kulturní dům a vedle měla být závodní jídelna. Vlastně tam měla být velká benzínová stanice a k tomu restaurace. A po revoluci se nevědělo co s tím. V té době také začal postupně skomírat i kulturní dům."

Čtěte také

Jenže také v Králíkách obec svůj kulturní dům opravila a jeho velikost je teď paradoxně podle starosty spíš výhodou. Ročně hostí kolem 20 akcí, které by se jinam v okolí nevešly. Turnaje šipkařů, závody judistů či koncerty.

Na stavbě jako takové je sice vidět v jaké době vznikala, ale je v perfektním stavu a všude je čisto. Zájem o pronájem neklesá, spíš naopak.

Nakonec se i Králíky, stejně jako Barchov, vypracovaly do situace, že opravené kulturní domy, které se v 90. letech minulého století zdály být nechtěným pozůstatkem předlistopadových dob, si na svůj provoz dokáží vydělat.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související