V Bangkoku vybuchly další nálože. Na místě nejsou ranění

18. srpen 2015

V thajském Bangkoku se ozvaly další exploze. Tentokrát trhavina vybuchla u stanice metra, žádná zranění ale podle policie nezpůsobila. První detonace se ozvala dnes ráno, když neznámý muž hodil malou výbušninu z mostu. Už včera přitom v centru metropole zabil jiný výbuch nejméně 22 lidí, včetně osmi zahraničních turistů. Policie pátrá po podezřelých. Thajský premiér označil útok v Bangkoku za nejhorší v historii země.

K pondělnímu výbuchu v centru Bangkoku se stále nikdo nepřihlásil.

Po muži, který pravděpodobně mohl nastražit bombu do hinduistického chrámu v Bangkoku, se stále pátrá. Thajská policie žádá veřejnost o pomoc. Před chvílí zveřejnila záběry z bezpečnostních kamer. Na nich je mladík ve žlutém triku s kudrnatými vlasy a černým batohem na zádech. Ten ale zřejmě nechal v chrámu, odkud se později ozvala exploze. Z obrázků není zřejmé, jestli je muž thajské nebo jiné národnosti.

Thajská policie věří, že útočník je stále v hlavním městě. Podle vyšetřovatelů však provedení útoku neodpovídá stylu muslimských separatistů z jihu Thajska.

Podle tamního ministra obrany chtěli útočníci před blížící se turistickou sezónou poškodit ekonomiku země.

Trubková bomba byla umístěná na velmi rušném místě v centru Bangkoku - u hinduistického chrámu, který patří mezi hlavní turistická lákadla ve městě.

Mezi oběťmi byli i zahraniční návštěvníci z asijských zemí - převážně Číny a Hongkongu, ale i z Malajsie Singapuru a Filipín.

Na dnešek svolal premiér mimořádnou schůzi kabinetu, který by měl projednat další postup. Už teď se spekuluje o rozmístění vojáků a posílení bezpečnostních opatření.

V Bangkoku dnes zůstaly uzavřené školy, jinak vše by mělo fungovat podle běžného provozu. Úřady už uvolnily pro dopravu také křižovatku u chrámu, tedy místo včerejšího neštěstí. Tam se teď shromažďují davy turistů i místních obyvatel.

V Thajsku je 3000 Čechů

České ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi mrtvými byli Češi. Do Thajska jich jezdí ročně desetitisíce.

Tamní úřady letos očekávaly rekordní počet zahraničních návštěvníků. Turistika tvoří deset procent thajské ekonomiky.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže by útok v Bangkoku nijak zájem o Thajsko ovlivnit neměl:

„Turistický ruch není naštěstí závislý pouze na Bangkoku a na velkých městech. Turistický ruch se odehrává především na ostrovech. Je závislý na věrných turistech, kteří se podle mého názoru vrátí i letos.“

„Předpokládáme, že v tuto chvíli je v Bangkoku maximálně 200 Čechů, protože není turistická sezóna a Bangkok není středem pozornosti českých turistů. Jinak je v Thajsku podle našeho názoru kolem tří tisíc Čechů,“ dodává Papež.

„Aktivovali jsme veškeré mechanismy, které v podobných případech náš zastupitelský úřad, stejně jako ostatní ambasády, aplikují. České občany, kteří pobývají v Thajsku a kteří se dobrovolně zaregistrovali do systému, jsme informovali. Informace jsou i na našich webových stránkách. Využíváme také úzkých vazeb na spřátelené ambasády i vládní úřady, abychom získali maximum informací, o které se můžeme podělit,“ říká český velvyslanec v Thajsku Vít Grepl.

Exploze v Bangkoku

autoři: ČRo , znk
Spustit audio