V Antarktidě taje ledovec velký jako Florida. Jeho kolaps zvýší hladinu oceánů o půl metru

Jeden z největších ledovců v Antarktidě by se mohl rozpadnout. Varují před tím američtí a britští vědci, kteří ledovec dlouhodobě studují. Na vině jsou podle nich oteplující se vody tamních moří. Co tento proces znamená pro ledový kontinent a měli by se lidé v nízko položeném Holandsku či Benátkách obávat?

Ledovec se jmenuje Thwaites a je velký asi jako americký stát Florida. V Antarktidě patří k největším ledovcům. Nachází se v její západní části u Amundsenova moře, ze států leží nejblíž Chile.

Vědci na základě satelitních snímků pořízených v listopadu zjistili, že se plovoucí část ledovce, považovaná zatím za nejstabilnější, rozpadá. Na ledovci se objevily velké trhliny a podle vědců hrozí, že se rozšíří po celé délce plovoucího ledu. V příštích pěti až deseti letech by se tak masa ledu mohla roztříštit asi jako čelní sklo od auta.

Největší hrozba? Pevninský ledovec

Samotný rozpad by na hladinu zatím vliv neměl, protože led plave v moři už nyní. Jeho rozlomení by ale mohlo uvolnit taky obrovské množství ledu z pevninské části ledovce, který by se pak začal sunout do oceánu.

Proces urychluje oteplování okolních moří. Loni vědci naměřili v místech, kde se ledovec stýká s mořem, dva stupně nad nulou. Celkový sesun potrvá podle vědců stovky let. Rozpuštění celého ledovce Thwaites by zvýšilo hladinu světových oceánů o víc než půl metru. Obyvatelé nejníže položených částí planety ale můžou změnu pocítit už v horizontu desetiletí.

autoři: Tomáš Havlín ,
Spustit audio

Související