V Amsterdamu se do sběru odpadků rozhodli zapojit turisty. Tamní kanály brázdí na recyklovaných lodích

Dvě lednice, taška plná peněz a tisíce jízdních kol. To všechno už se našlo na dně slavných amsterdamských kanálů, které nevyhnutelně přitahují nejen turisty, ale také odpad. Mezi návštěvníky Benátek severu se ale najdou i tací, kteří vyhrnou rukávy a odpadky ve vodě začnou sbírat. Na neobvyklý výlet recyklovanou lodí se po nizozemské metropoli vydal zpravodaj Viktor Daněk

Erik Fransman otočí v zapalování klíčkem na korkovém plováku, narazí kšiltovku do čela a loďkou z recyklovaných PET lahví vyráží do centra města. Živí se jako produkční pro zahraniční filmaře, ale párkrát do týdne vyjíždí s turisty sbírat odpad v amsterdamských kanálech

Na dně amsterdamských kanálů odpočívají tisíce kol

„Pracoval tady můj soused. Kdysi se zmínil, že potřebují dalšího vůdce lodi. Já od šesti let plachtím, tak jsem si řekl, že udělat něco s odpadem je potřeba,“ vysvětluje Erik, jak se k neobvyklému zaměstnání dostal.

Atrakce, která pomáhá

Zastavujeme u kostela Westerkerk, kde se k nám přidávají čtyři dobrovolníci. Každý dostane do ruky rybářský podběrák a můžeme vyrazit sbírat. Do kyblíku vršky a do pytlů zvlášť plasty a ostatní odpad.

„Máme dvě pravidla: Musí se to vlézt do sítě, takže když narazíte na jízdní kolo nebo lednici, což se opravdu stává, tak to tam nechte. A z vody nevybíráme ani věci, které se samy rozloží,“ instruuje nás Erik.

Vědcům se omylem podařilo vytvořit mutanta enzymu, který žere plast

Plastová láhev

Týmu výzkumníků se podařilo vylepšit enzym dříve objevené bakterie, který umí rozložit termoplast PET.

První plastovou tašku vznášející se na hladině potkáváme hned po vyplutí. O chvíli později zase pět minut stojíme na místě – tak dlouho trvá, než z vody vybereme všechny lahve a sáčky, které se tu nashromáždily.

Nejlepší úlovek

„Nejlepší den je takový, kdy nenajdeme nic. Ale to se ještě nikdy nestalo,“ poznamenává Erik a vytahuje z bundy mobil, aby se pochlubil fotkou svého nejzajímavějšího úlovku – tašky plné peněz.

„Byly v černé brašně na zip. Otevřeli jsme ji a takhle vykoukly srolované pětiseteurovky. Představoval jsem si, jak je nějaký padouch zahodil na útěku. Policie ale rychle poznala, že šlo o padělky. Na chvíli to byl úžasný pocit. Víte, mám tuhle práci rád, ale kdyby byly pravé, možná bych odjel lovit odpad spíš do Karibiku,“ směje se Erik.

Zpestřit si návštěvu Amsterdamu sběrem odpadků se rozhodli Ashley a Shane ze Spojených států a Charlotte a Thomas z Německa

Rande s podběrákem

Projíždíme malebnými amsterdamskými kanály zasypanými zlatavým listím. Erik zároveň supluje průvodce, přidává zajímavosti o okolních domech a zkušeně přitom zajíždí do zákoutí za můstky, kde stojí voda a na hladině se hromadí lahve a tašky.

Evropská unie vyhlásila válku jednorázovým plastům. Do roku 2030 mají být všechny recyklovatelné

Igelitka – plastový sáček

Plasty zaplavují světové vodní toky, ze kterých plují do oceánů, kde je rozmělněné pojídají ryby a další mořští živočichové. Pomalu se tak kousíčky plastu dostávají do potravinového řetězce, podle některých vědců a vědkyň bude touto rychlostí během několika desítek let v mořích více plastů než ryb, píše server americké televize CNN.

Sbírání, zdá se, si nejvíce užívají Ashley a Shane Paulyovi z Floridy, kteří se vydali poprvé v životě do Evropy, aby oslavili desáté výročí svatby. „Na prvním rande jsme šli na pláž sbírat odpadky, tak jsme si řekli, že by bylo prima oslavit výročí tím, že zase posbíráme nějaký odpad,“ říká Ashley.

„Udělali jsme si pěknou vyjížďku po městě a máme pocit, že jsme něčemu pomohli,“ pochvaluje si Shane.

Plastová velryba

Organizace Plastic Whale ročně z amsterdamských plavebních kanálů vyloví až 80 tisíc plastových lahví

Atrakci si k tomu, myslím, vybrali manželé ideální. Za dvě hodiny je šest pytlů plných. Mezi odpadem převažuje plast. „Ročně vytáhneme z vody až 80 tisíc plastových lahví. Od té doby, co tady uklízíme, jsou kanály mnohem čistší,“ pochvaluje si Erik.

Nápad začít sbírat odpad v kanálech dostal Erikův kolega Marie po návštěvě Filipín. Viděl tam, kolik odpadu končí v moři. A po návratu si najednou začal všímat, že plasty se povalují i na evropských plážích. A tak založil organizaci Plastic Whale, která jedenácti loděmi brázdí kanály Amsterdamu i Rotterdamu.

autoři: Viktor Daněk , and
Spustit audio

Související