V amerických obchodech chybí maso. Trump zakázal zavřít jatka, shrnuje zpravodaj

30. duben 2020

Ve Spojených státech teď kvůli nákaze pracovníků koronavirem kolabuje zpracování a distribuce masa. Prezident Donald Trump nařídil továrnám, aby zůstaly v provozu. Někteří zaměstnanci ale stejně odmítají do práce chodit.

Čtěte také

Nedostatek toaletního papíru se Američanům konečně podařilo vyřešit, teď ale vážně hrozí nedostatek masa. Mnoho továren, které je zpracovávají, už muselo zavřít kvůli šíření nákazy. Dohromady přitom ve Spojených státech onemocnělo už víc než milion lidí.

Výpadky dodávek masa jsou podle zpravodaje Českého rozhlasu Jana Kaliby patrné už od začátku března, spíš je to ale v omezení nabídky, než že by šlo o úplný nedostatek. „Donald Trump proto vydal exekutivní výnos, kterým tyto továrny zařadil mezi kritickou infrastrukturu, která musí i v pandemii pokračovat v produkci,“ vysvětluje.   

Zavřená jatka?

Ohrožený je hlavně distribuční řetězec, protože masa u farmářů je dost. Výnos tak vlastně chrání firmy před vlastními zaměstnanci, kteří by je mohli žalovat za to, že se nakazili nemocí covid-19.

Čtěte také

„Zároveň vládní Středisko pro kontrolu chorob požaduje, aby továrny přijaly opatření, která by lidi víc chránila. Bezpečnost práce je tady dlouhodobě zanedbávána a podmínky, ve kterých musejí pracovat, jsou bezohledné. Někteří z nich už také televizi CNN řekli, že je ani Trumpovo nařízení nedonutí chodit v této situaci do práce,“ popisuje Kaliba.  

Mezi zaměstnanci závodů na zpracování masa, tedy na jatkách, se už nakazilo nejméně 6,5 tisíce lidí, nejméně 20 z nich taky zemřelo. V celých Spojených státech tak zavřelo víc než 20 velkých závodů. Pokud by prezident nezakročil, zavřela bych zřejmě většina a předpokládá se, že by se tak kapacita dodávek snížila až o 80 %. Odbory přitom požadují, aby vláda zajistila pravidelné testování zaměstnanců a dodala jim i kvalitní ochranné pomůcky.

Farmář vyvolával potraty prasnic

Kolaps zpracovatelských a distribučních podniků logicky dopadá i na farmáře.

Čtěte také

„Farmáři už vyhodili tuny čerstvých potravin, které nejsou schopni dodávat kvůli nefungujícím školám, hotelům nebo restauracím. Jednotlivým státům se ale ani nedaří propojit farmáře s těmi, co teď opravdu trpí hladem. Teď se alespoň stát New York snaží řešit dodávky mléka, které by se jinak vylévalo.“

Výsledkem klesajících odbytů paradoxně nejsou ani ušetřené životy hospodářských zvířat. „Je to smutný příběh, protože je utrácejí sami farmáři. Americká média teď přinesla případ farmáře, který u svých stovek až tisíců březích prasnic vyvolával potraty uměle,“ dodává.

Víc v audiozáznamu.     

autoři: Jan Kaliba , lup
Spustit audio

Související