V amerických nemocnicích roste počet dětí s covidem. Lékaři varují před rizikem zánětů a poškození srdce

Lékaři ve Spojených státech jsou zaskočeni rekordním počtem dětí hospitalizovaných s covidem-19. Podle údajů amerického ministerstva zdravotnictví jich v úterý bylo v nemocnicích skoro 2 400. „Jak uvádí stanice CNN, lékaři upozorňují, že zdaleka nejde jen o děti s nějakými jinými zdravotními komplikacemi,“ upozorňuje Dominik Tesár. Nárůst koronavirových infekcí zhruba odpovídá začátku školního roku v mnoha amerických státech.

Od začátku srpna bylo v amerických nemocnicích s covidem hospitalizováno 55 tisíc dětí, což je třikrát víc než během tamního vrcholu pandemie v zimě. Podle dat Americké pediatrické akademie na ně připadá v posledních týdnech čtvrtina celkového počtu nových případů.

Čtěte také

„Roste také u dětí dosud nízká smrtnost. Na covid-19 jich ve Spojených státech zemřelo nejméně 520,“ upřesňuje Dominik Tesár ze zahraniční redakce Českého rozhlasu.

Další problém je syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi, který je typický právě pro děti po prodělaném covidu, a to i u bezpříznakového průběhu onemocnění. Hrozí u něj třeba poškození srdce.

Větší riziko pro neočkované

Ve Spojených státech eviduje Centrum pro kontrolu nemocí nejméně 4700 případů a 41 úmrtí. Některé děti také trpí takzvaným dlouhým covidem, tedy neustávajícími, byť mírnými příznaky nemoci. Američtí pediatři proto po pozitivním testu doporučují vždy aspoň jednu kontrolu u lékaře.

Rizika pro děti zvyšuje nakažlivější varianta delta a skutečnost, že děti nepatří mezi očkované skupiny. „Podle pediatričky a profesorky na newyorské Kolumbijské univerzitě Edith Bracho-Sanchezové tahle znepokojivá situace potvrzuje, že virus jde po nenaočkovaných. Mezi těmi je totiž hodně dětí, které se nemohou očkovat, nebo náctiletých, kteří se pro to ještě nerozhodli,“ dodává Tesár.

autoři: Dominik Tesár , jkh
Spustit audio

Související