V 88 letech nás opustil Josef Somr. Připomeňme si ho v zásadní roli legendárního Lízala z Maryši

16. říjen 2022

Herec s neobyčejným rejstříkem, jehož tvář zná u nás snad každý. Josef Somr ale nebyl jen oblíbenou divadelní a filmovou hvězdou, nesčetně rolí ztvárnil také v rozhlasovém vysílání. Dnes ho uslyšíte jako Lízala ve slavném dramatu bratří Mrštíků o pošlapané hodnotě svobody. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Jana Paterová
Osoby a obsazení:
Lízal (Josef Somr), Lízalka (Vilma Cibulková), Maryša (Lenka Krobotová), Rozára, služka (Magdaléna Borová), Vávra, mlynář (Miroslav Donutil), Francek, rekrut (Jiří Dvořák), Horačka, matka Francka (Jaroslava Obermaierová), Strouhalka, Maryšina teta (Gabriela Vránová), Stařenka, Maryšina babička (Věra Kubánková), hospodský, Franckův poručník (Zdeněk Maryška), hospodská (Jelena Juklová), Hrdlička, obecní sluha (Rudolf Stärz), Franěk (Oldřich Velen), Buček (Jan Kukla), hlasy (Josef Plechatý, Václav Balák, Tomáš Pergl, Petr Šplíchal, Libuše Šplíchalová, Helena Kazmarová, Jana Durczaková, Karolina Perglová)
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 2002

Hned po absolvování brněnské JAMU se vydal na divadelní dráhu a po působení v Českém Těšíně zamířil do Divadla bratří Mrštíků v Brně. A právě k tvorbě těchto dramatiků se dnes ve vzpomínce na Josefa Somra na Vltavě vracíme.

V Maryše se Somr objevil v Národním divadle koncem 90. let. V roce 2002 ho však režisérka Markéta Jahodová obsadila do role Lízala i ve zvukové podobě hry. Šlo o čtvrtou rozhlasovou interpretaci tohoto dnes již klasického díla. Úprava dramaturgyně Jany Paterové zvýraznila sevřenost a dramatičnost příběhu. Tyto kvality pak umocnila původní scénická hudba Jiřího Pavlici v podání Hradišťanu, která nejen pomáhá vytvářet prostředí a členit děj, ale je také jeho nositelem, jak uvádí Markéta Jahodová.

Čtěte také

Kromě zpěváků Hradišťanu zpívají texty vybrané (nejen) ze Sušilových sbírek lidových písní i Lenka Krobotová, jež propůjčila svůj hlas Maryše, a představitel Francka Jiří Dvořák. Josef Somr jako Lízal se tu potkává se svým kolegou Miroslavem Donutilem, který ztvárnil Vávru.

Ve společnosti velkých hereckých jmen se tak dnes rozloučíme s hercem z nejvýraznějších. Hlas i tvář Josefa Somra však z uměleckého světa nezmizí. Zapsala se do něj navždy.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Klára Vičíková
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.