Užít si trochu adrenalinu v lesích u Prachatic můžou díky novým okruhům singltreku i méně zkušení cyklisté

9. červen 2022 08:51

Poznat prachatické kopce je možné i ze sedla horského kola. V okolí města totiž vznikly další dva okruhy takzvaných singltreků. Dohromady měří téměř sedm kilometrů a sjet je zvládnou i neprofesionální cyklisté.

Kateřina Nash, úspěšná česká bikerka a prachatická rodačka, si projela singltrek jako úplně první. „Je to krásný. Spoustu míst jsem znala z dětství, kdy jsem tady běhala kolem té tankové cesty, ale teď jsou jiné výhledy, je to prosekané. A na kole se člověk sveze také trošku rychleji,“ líčí.

Vznik tras pro cyklisty v okolí Prachatic vítá. „Já cyklistikou žiji celý svůj život a myslím, že je fajn, když se postaví něco takového jako tenhle singltrek. Lidé si to pak můžou vyzkoušet. Ta trať jako taková není až tak náročná jako prachatický terén,“ dodává.

Zhotovitelem singltreku je firma Tomáše Duška. „Tvarování stezky musí být uzpůsobené tomu, jak jedou cyklisté. V zatáčkách se to kloní proti pohybu cyklistů, v rovinkách to nesmí svádět k příliš rychlé jízdě, abychom předcházeli nehodám. Zároveň musíme respektovat vzrostlé stromy a vyhnout se jim, abychom ten les co nejvíc ctili,“ popisuje.

Stezka je úzká, vhodná pro jedno kolo. „Je to pro jednoho cyklistu a jednosměrné, aby se tam nepotkávali v protisměru,“ potvrzuje prachatický místostarosta Miroslav Lorenc.

Trasu, která vede lesem, podle něj zvládnou projet i méně zkušené cyklisté. „Je to vhodné pro celé rodiny, můžou tady jezdit i senioři a opravdu tu jezdí. Je to pro širokou veřejnost,“ dodává. Nových téměř sedm kilometrů singltreku město vyšlo na více než pět a půl milionu korun.

Spustit audio

Související