Užít si přítomnou chvíli: v americkém Vermontu už sedmnáct let funguje Dobrá čajovna

Ve Spojených státech najedeme hodně českých stop, ale ta, kterou vám dnes představíme, je hodně neobvyklá. V malém státě Vermont na severovýchodě země je nejlidnatějším městem Burlington, který je domovem známého senátora Bernieho Sanderse. Také on patří k hostům čajovny v centru města, která se jmenuje Dobrá a nejde o náhodu. Koncept podniku pochází od nás a kořeny má v dobách komunistického Československa.

Ne že by Češi nebyli zvyklí propagovat svou vlast za pomoci nápojů, ale že tady, na americké periferii, budou lákat hosty na českou čajovou tradici, mě zaskočilo.

Zvědavost, proč se podnik s licencí od majitelů českého řetězce ocitl zrovna tady u americko-kanadské hranice, mě zavedla dovnitř. Tam kromě čajového nápoje jménem Vzpomínky na Prahu objevuji také Lee Meilerovou.

Franšíza za Atlantikem

Před sedmnácti lety se jeden pán z Montrealu vydal do Česka a navštívil tam i Dobrou čajovnu. Byl nadšený a rozhodl se otevřít takový podnik ve Spojených státech. Vyjednal to s majiteli a už fungujeme sedmnáct let. Od té doby zdejší čajovna několikrát změnila vlastníka, ale stalo se z ní ústřední místo Burlingtonu,“ vypráví.

Lee Meilerová pracuje v Dobré čajovně a zná historii a okolnosti jejího vzniku

V Americe už takových poboček funguje víc, ale ta zdejší byla v roce 2003 první. Lee Meilerová na chvíli opouští své místo za pultem, u kterého prodává sypaný čaj vyhlášených světových odrůd a přisedá k mému stolku s konvičkou, šálkem a zákuskem.

Ukazuje mi fotku Václava Havla a článek, který v místních novinách vyšel, když první český prezident zemřel. U novin visí pro hosty také vysvětlení, že Havel myšlenku této čajovny podporoval a podnik poprvé otevřel na jednu noc v rámci Havlem pořádané silvestrovské oslavy v prosinci 1989.

Kostrbaté dějiny

Některé detaily z českých dějin v podání Lee Meilerové jsou poněkud kostrbaté, ale jinak projevuje obdivuhodný přehled, když vypráví příběh Aleše Juřiny a Jiřího Šimsy, původních českých zakladatelů tohoto řetězce, kteří zdejší pobočku čas od času navštěvují.

Čtěte také

Pašovali do komunistického Československa kvalitní čaj ze zahraničí, což byl tehdy trestný čin, za který se chodilo do vězení. A tak se scházeli tajně na venkově, na hradech, v jeskyních a jiných místech,“ vypráví Lee.

Po skončení ruské okupace se země otevřela obchodu a investorům, jenže čaj, který se do Česka dostával, nestál za nic. Navíc celá generace nevěděla, co to dobrý čaj vůbec je. A tak se bývalí pašeráci vypravili na cesty, získali dobré kontakty po celé Asii a rozhodli se otevřít si malou čajovnu,“ říká.

Bernieho čajové zastavení

Vyvinul se z toho podnik s franšízami už i ve Spojených státech a v té zdejší se tu a tam zastaví i bývalý starosta a zřejmě nejznámější současný obyvatel Burlingtonu, senátor a letos podruhé v demokratických primárkách poražený kandidát na amerického prezidenta Bernie Sanders.

Vyobrazení asi nejslavnějšího současného obyvatele Burlingtonu, senátora Jamieho Sanderse

Bernie tuhle čajovnu zná, už u nás byl. Není to pravidelný návštěvník, ale pohybuje se tu, známe ho roky, a je to jako u ostatních místních politiků – když dorazí k nám, chce na chvíli vystoupit ze svého osobního a politického života a být prostě jen dalším člověkem, co si užívá čaje,“ vysvětluje Lee.

A to je taky naším záměrem – když projdete našimi dveřmi, měli byste cítit, jak vám stres a tíha celého světa padá z ramenou a že jste tu, abyste si užili ten okamžik, kdy nemusíte řešit, co zrovna musíte udělat,“ usmívá se Lee.

S jejími posledními slovy se trochu zastydím, vypínám mikrofon a cedím vodu přes čajové lístky. Pozoruju, jak se pomalu barví dohněda, a čtu si příběhy ve tvářích okolo sedících Vermonťanů.

autoři: Jan Kaliba ,
Spustit audio

Související