Uzené maso dobře vybírejte, radí časopis dTest. Udí se tradičně, ale i uměle

18. listopad 2019

Na první pohled je uzené maso hrouda poctivé svaloviny. Ve skutečnosti se ovšem prodává v různé kvalitě. Co obsahuje a čím se při nákupu řídit, radí redaktor dTestu.

„Kvalitní maso žádné ‚vylepšovadlo‘ nepotřebuje,“ konstatuje redaktor Jan Maryška. „Potěšilo nás, že jsme našli plno výrobků, které si bez jejich pomoci dokázaly poradit.“ Všechno je otázka výběru, při kterém byste se měli řídit informacemi na etiketách.

Na uzené maso se nevztahují žádné speciální předpisy ani normy. Proto se obsah masa pohybuje v poměrně širokém rozpětí 65–100 %. Bez konzervantů v podobě dusitanu sodného se ale neobejde žádné uzené maso. Kvůli zachování barvy, ale i bezpečnosti.

Jak se udí průmyslově zpracovávané maso?

„Výrobci mohou udit za použití kouře vyvinutého pomocí speciálních přístrojů, do kterých se nasypou 100procentně čisté bukové piliny, aby se do uzeného masa nedostaly nežádoucí látky spojené s nedokonalým spalováním špinavého dřeva,“ vysvětluje Jan Maryška z časopisu dTest. „Druhá možnost spočívá v aromatizování masa speciálním přípravkem. Dnes totiž uzení neslouží hlavně jako konzervační proces, ale proto, aby masu dodalo jeho specifickou chuť.“

Libové, nebo tučnější?

Po týdenním uzení šunka dozrává ve sklepě

K uzení výrobci nejčastěji volí vepřovou kýtu, krkovici, plec anebo takzvanou rolovanou plec. Jednotlivé druhy masa se od sebe liší hlavně obsahem tuku a šlach. Nejlibovější je uzená kýta, která se dává například do moravského uzeného.

„Od tohoto masa můžete očekávat vysoký podíl svaloviny. Nízký obsah tuku a skoro žádné šlachy. O něco šťavnatější, ale taky tučnější a šlachovitější je uzená plec. A nejtučnější je krkovice,“ vysvětluje Maryška.

Specifickým výrobkem je uzená rolovaná plec zabalená do charakteristické síťky. Ta může být vyrobená z jednoho kusu, ale někdy také z kusů masa – z ořezů – spojených dohromady.

Výsledky testu

Celkově výsledky testu příjemně překvapily. Skutečnému složení výrobku neodpovídaly informace na etiketě pouze v jednom ze třinácti případů. Ze srovnání moravských uzených mas a uzené pleci vyšlo vítězně moravské maso. To obsadilo i celkovou první příčku.

Šlo o maso značky Pikok z Lidlu. A s velmi podobným dobrým hodnocením z testu vyšlo i moravské maso značky LeCo. Mezi uzenými plecemi se nejlépe vedlo výrobku z Masného průmyslu Krásno.

Propadákem testu se kvůli klamavé deklaraci obsahu masa stala uzená rolovaná plec Příbramské uzeniny, která slibovala 85 % masa, ale hodnotitelé naměřili pouhých 69 %.

Spustit audio

Související