Uzavření sňatku v zahraničí

15. září 2004
Vaše téma

Svatba v zahraničí a co všechno to obnáší - to je dnešní téma. Tentokrát pražského posluchače Radiožurnálu zajímalo, pravděpodobně se chystá k velmi důležitému kroku ve svém životě, jak to probíhá, pokud se dva Češi chtějí oddat v jiné zemi než v té své. Zeptali jsme se na podrobnosti Václava Henycha z Ministerstva vnitra.

Henych: První možností je uzavření manželství na zastupitelském úřadu našeho státu, druhá uzavřít manželství před příslušným orgánem daného státu, který navštíví a to zcela stejným způsobem, jako jeho ostatní občané.

Zpravidla bývá rozdíl v rozsahu předkládaných dokladů.

Pokud někdo toto plánuje, domnívám se, že by si určitě měl dojít na příslušný matriční úřad a požádat o vystavení vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství.

Pod tímto trochu děsivým názvem se skrývá pouze doklad o tom, že dotyčný je občanem České republiky a právně způsobilý uzavřít manželství. To znamená, že je svobodný, rozvedený nebo ovdověký. Vdavekchtivý pár by měl také navštívit zastupitelský úřad vybraného státu a zeptat se na podmínky svatby, protože každý stát si je upravuje po svém.

Henych: Jenom vyjet někam do zahraničí a spoléhat se na bezproblémové uzavření manželství před nějakým orgánem či církevním hodnostářem s tím, že za pět minut že bude po všem není nejlepší řešení. Může to tak být, ale spíše se jedná o výjimky a v praxi bych to nedoporučoval.

Konec formalitám nenastává návratem do vlasti. Povinností novomanželů je, aby se obrátili přímo na zvláštní matriku do Brna nebo nejbližší matriční úřad, kam patří podle místa bydliště.

Ověřený a přeložený doklad poslouží k vydání klasického oddacího listu, zavedení do evidence obyvatel jako manžele, vydání nového občanského průkazu.

Může mít pár dvě svatby - jednu v rodišti partnera a jednu u nás? Dozvěděli jsme se, že ne, a to ani v rámci naší země. Zákon povoluje svatbu na úřadě a pak za čas třeba obřad v kostele. To už pak ale není považováno za svatbu.

Henych: Opačně to možné není. Například pokud by někdo uzavřel manželství v katolickém kostele, tak už není možné s tou samou osobou uzavřít manželství pře matričním úřadem.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu