Už verbujú aneb Verbuňk, tanec bohatýrů

3. červenec 2021

Verbuňk, furiantský a ryze mužský tanec, který má domov na Slovácku a který je natolik unikátní, že byl v roce 2005 zapsán na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Tvoří ho zvláštní sestavy kroků, skoků, otoček a piruet, které si každý tanečník sestavuje sám a které vyžadují fyzickou zdatnost, kondici a smysl pro rytmus.

Verbíř musí umět hospodařit i s dechem, protože tanec se zrychluje a také skvěle zpívat, protože každou sloku písně předzpívává. Kořeny verbuňky byly položeny v první polovině 18. století při odvodech rekrutů na vojnu a dodneška se udržel na elém Slovácku. V každé části jej ale muži tančí trochu jinak, proto je tak atraktivní a pestrý, a proto se každý rok v rámci Mezinárdního folklorního festivalu ve Strážnici koná finále celonárodní soutěže o nejlepšího verbíře.

Letošním vítězem se stal Jakub Říha ze Strážnice. A nejen s ním, ale i s etnografkou Jarmilou Teturovou, ředitelem Národního ústavu lidové kultury Martinem Šimšou a nejlepšími tuzemskými verbíři novodobé historie jsme si povídali.

Spustit audio