Už nechceme být „popelnicí Evropy“. Nedivím se těm, kteří nakupují v zahraničí, říká Koberna z Potravinářské komory

11. červenec 2017

Vyšší podíl ovoce v jogurtech, v párcích je opravdové maso a třeba drogerie je mnohdy o téměř polovinu levnější než v Čechách. Řeč je o potravinách, které prodávají německé a rakouské řetězce. I kvůli tomu jezdí někteří Češi na pravidelné nákupy za hranice. Na dvojí kvalitu výrobků v EU upozorňuje ministr zemědělství Marian Jurečka, nebo také Potravinářská komora ČR.

„Prokazatelně se ukazuje, že u potravin a některých dalších výrobků, jako jsou například prací prášky, je evidentní, že tady je rozdíl v kvalitě výrobků, které jsou dodávány na český nebo slovenský trh a německý nebo rakouský trh,“ upozorňuje Marian Jurečka.

A jeho slova potvrzuje Miroslav Koberna z Potravinářské komory ČR. Ten se odvolává na průzkumy potravinářské komory, které říkají, že v Německu a Rakousku lze pořídit za stejnou cenu kvalitnější výrobky než u nás. „Nedivím se těm občanům, kteří mají možnost nakupovat v zahraničí, že to tak dělají,“ říká.

Čtěte také

Významnou roli podle něj hraje i obchodní politika řetězců – cena je ovlivňována obchodní přirážkou, která je v Česku nebo na Slovensku podstatně vyšší než v Německu. „Tím se nám výrobky dostávají do vyšší cenové úrovně,“ vysvětluje.

Horší verzi zákazník nepozná

Zákazník má také podle něj velmi malou šanci v obchodě poznat, že jde o východní verzi výrobku. I když si umí přečíst složení výrobku a rozumí mu, tak by musel také znát složení výrobku i v Německu a dalších zemích.


O to, co si občané kupují, se musí starat stát. Příliš dlouho panovalo přesvědčení, že trh všechno zařídí, ale jasně se ukázalo, že trh nezařídí téměř nic, kromě okrádání občana.Miroslav Koberna, Potravinářská komora ČR

„Pokud toto porovnání nemá, tak nemá šanci si říci, že tato verze je hroší než ta, která se prodává v Německu,“ upozorňuje Koberna s tím, že informace o výrobku nestačí k tomu, aby zákazník poznal, jakou verzi kupuje.

Potravinářská komora tak podle něj už dříve navrhovala, aby bylo na výrobcích jasně značené, že jsou určené pro český nebo německý trh. „To by byla informace, kterou by spotřebitel velice jednoduše pochopil,“ říká.

Dvojí kvalita není problém EU

Rozdílná kvalita potravin v různých zemích Unie se neřeší jen v Česku. Premiéři států Visegrádské čtyřky už v březnu vyzvali Evropskou komisi, aby se rozdílné kvalitě potravin věnovala. Uvedli, že je nepřijatelné, aby se v jednom státě nabízelo zboží stejné značky ve stejném balení, ale v horší kvalitě než za hranicemi.

Situací se zabývala i eurokomisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová. Ta uvedla, že dvojí kvalita potravin není problém celé Unie, a situací by se tak měly zabývat obchodní inspekce jednotlivých členských států.

autoři: jch , prh , , bkl
Spustit audio