Už dovážíme přes 40 % potravin, upozorňuje Jan Veleba z Agrární komory ČR

Novým ministrem zemědělství by se mohl stát lidovec Marian Jurečka. Jenže právě úsilí KDU-ČSL o zisk tohoto resortu vzbudilo odpor některých vlivných agrárníků. Už se zástupci Agrární komory ČR smířili s tím, že ministerstvo zemědělství připadne lidovcům? Na to odpovídal po 17. hodině prezident této komory a senátor Jan Veleba.

„Chtěli jsme, aby do křesla ministra zemědělství usedl člověk, který byl u vyjednávání reformy společné zemědělské politiky,“ vysvětluje Jan Veleba s tím, že by rád znal program Mariana Jurečky. „V programu KDU-ČSL je dlouhá část věnovaná zemědělství, ale pojem společná zemědělská politika se v ní nenachází,“ upozorňuje.

Čtěte také

„Chci vědět, jaký má Marian Jurečka názor na reformu a jakým způsobem ji chce uplatňovat. Je totiž vyjednaná dobře,“ domnívá se. Po dlouhé době má podle něj české zemědělství šanci změnit dosavadní vývoj.

„Snižovali jsme zaměstnanost a výrobu, teď je možné to otočit,“ zdůrazňuje. Kdo by tedy podle něj byl lepším kandidátem na ministra zemědělství? A proč se chystá setkat s prezidentem Milošem Zemanem? Také na to se ptala moderátorka Helena Šulcová.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.