Uvědomila jsem si, že mé dětství je retro, říká Marie Doležalová, která vydává další knihu

13. listopad 2018

Za spisovatelku se nepovažuje. Možná trochu paradoxně. Právě historky a postřehy z hereckého zákulisí Kafe a cigárko ji proslavily nejvíc. A teď vydává další knihu. „Moje psaní je reportážní, jde o fejetony o mém životě. Na to, že bych napsala o jiných postavách, se zatím necítím,“ vysvětluje v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Vzpomínáte na Kafe a cigárko, za které Marie Doležalová před pár lety dostala Magnesii Literu? Kniha Jeden kopeček šmoulový je jiná. Místo hereckých historek je totiž plná mnohem osobnějších příběhů: příběhů ze života rodiny Marie Doležalové.

Psát jsem začala sama pro sebe, jen tak. A dnes už se nehroutím, když se to někomu nelíbí, říká herečka Marie Doležalová

Marie Doležalová

To, že by herečka psala i svůj osobní, a navíc i úspěšný, blog, je v českém pop rybníčku hodně nezvyklé. Ona toho ale zvládá mnohem víc, se svým partnerem dokázala vyhrát letošní ročník StarDance, vydala knihu a třeba miluje svá divadelní představení.

„Táta to snáší docela těžko,“ přiznává herečka a spisovatelka. „Že bude v knize, je pro něj trochu nepříjemný pocit. Nejde ale o žádné bulvární historky z naší rodiny! Jsou to spíš hezké příběhy, které by nikomu neměly vadit. Naopak třeba maminka má radost, že historky, které v rodině milujeme, jsem sepsala a doplnila je fotkami.“

Mé dětství je retro

Na knize začala pracovat téměř novinářsky. Vzala diktafon, sedla si a začala se svých příbuzných ptát na věci, na které se do té doby nikdy nezeptala. Ani jí to totiž nenapadlo. 

Nápad na novou knihu přitom vznikl náhodou. „V určitou chvíli jsem ze sebe začala chrlit rodinné články, pocitovky. Pak se mi ozvalo nakladatelství, že by je chtělo vydat. A já si říkala: No moment, vždyť jde v podstatě o můj deník!“ vzpomíná. A tak začala nanovo.

Výsledkem je kniha Jeden kopeček šmoulový. V té Marie Doležalová vzpomíná na doby, kdy jeden kopeček šmoulové zmrzliny stál 2,50 a která je tak vlastně vzpomínkovou sondou do dětství prožitého v 90. letech. „Uvědomila jsem si, že mé dětství je retro,“ směje se.

autoři: Lucie Výborná , als

Související