Útoky hackerů na olomoucký magistrát se stupňují. Vedení města nepřistoupilo na zaplacení výkupného

22. květen 2021

Hackeři už několik týdnů útočí na olomoucký magistrát, útoky se navíc stupňují. Magistrát totiž nepřistoupil na vydírání útočníka a nezaplatil výkupné 100 tisíc dolarů. Hackeři zároveň zveřejňují na darkwebu ukradená data z počítačů úředníků.

„Došlo ke zneužití technické zranitelnosti jednoho našeho prvku, který byl veřejně dostupný. Skrze něj a dalšími útoky byli schopni dostat se do interní sítě, prolomit hesla - bohužel jedno z nich bylo administrátorské - a po určité době zašifrovat data,“ popsal pro Radiožurnál krizový manažer IT skupiny magistrátu Jiří Bartoš.

Hackeři požadovali výkupné, vyhrožovali dalšími útoky a zveřejněním uniklých dat, pokud magistrát nezaplatí. Ten ale na podmínky nepřistoupil a hackeři své výhrůžky plní.

„Došlo k úniku dat z uživatelských strojů. Zatím to vypadá, že nedošlo k úniku kritických dat, jako je databáze magistrátu a podobně,“ doplnil Bartoš.

Zveřejněny byly například kontaktní údaje z plateb za komunální odpad či kontaktní údaje pracovníků magistrátu. 

Kromě obnovy systému teď technici řeší další útoky. Hackeři se snaží zahltit weby a systémy magistrátu tak, aby zkolabovaly, nebo zahlcují pracovníky úřadu podvrženými a zavirovanými e-maily. Technici proto museli striktně omezit práva uživatelů počítačů. Minimálně do doby než útoky pominou.

autor: mag | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio