Útočnici z Anděla propustili z léčebny v ten samý den, kdy pobodala ženu

22. červenec 2016

Útočnice, která ve čtvrtek ubodala na pražském Andělu jinou ženu, byla ten den propuštěna z léčebny v Bohnicích. Podle ředitele psychiatrické nemocnice Martina Hollého ji z léčebny propustili ve stabilizovaném stavu. Žena podle něj při propuštění plně vnímala reálný svět. Kriminalisté ji mají z trestného činu vraždy obvinit v průběhu dne.

„Můžu potvrdit, že se jedná o pacientku u nás léčenou. Hospitalizace byla ukončena, když byla ve stabilizovaném stavu. Měla nastavenou medikaci jak depotní, tak v tabletové formě,“ řekl ředitel psychiatrické nemocnice v Bohnicích Hollý.

Depotní léčba znamená, že žena dostala i léky s prodlouženým účinkem. Hollý dodal, že když ženu propustili, plně vnímala reálný svět.

Podle policejní mluvčí Ivety Martínkové si žena svou oběť vybrala náhodně a zbraň si opatřila až v obchodě.

„Vražednou zbraň si žena opatřila přímo v obchodě. Kriminalisté ženu obviní během dnešního dne z trestného činu vraždy,“ uvedla Martínková.

Záznamy útočnice se prošetří

Vzhledem k lékařskému tajemství a taky proto, že se celý případ vyšetřuje, podle Hollého není možné říct, s čím se žena léčila.

Ředitel psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích ale řekl, že po tom, co se včera na Andělu stalo, budou ženu znovu důkladně vyšetřovat a taky projdou všechny její lékařské záznamy z doby léčby.

„Samozřejmě u nás probíhají velmi podrobné interní prošetření všech aspektů hospitalizace,“ uvedl Hollý. Stejně jako u zdravých lidí, tak i u těch léčených, není podle něj možné sklony k násilí vyloučit.

Nulová garance agresivity

„Je psychiatrickým faktem, že nikdy nemůžeme garantovat nulovou pravděpodobnost agresivity, podobně jako u zdravých lidí,“ doplnil ředitel psychiatrické nemocnice v Bohnicích.

Policisté případ vyšetřují jako vraždu a pachatelka je v policejní cele.

Třiatřicetiletá žena ubodala v nákupním centru na pražském Andělu ve čtvrtek odpoledne jinou ženu. Ta před převozem do nemocnice zemřela.

autor: tch
Spustit audio