Útočiště hledají ukrajinští uprchlíci také v Jihočeském kraji. Centrum na letišti jich denně přijímá stovky

9. březen 2022 12:59

Od vypuknutí války na Ukrajině už do Čech přijelo kolem stovky tisíc uprchlíků. Ulehčit jim vyřízení víza nebo třeba zdravotního pojištění mají za úkol krajská asistenční centra. V Jihočeském kraji ho lidé najdou na letišti v Plané u Českých Budějovic.

Do asistenčního centra dorazila například paní Maria. Ta už v Čechách žije dlouho, ale přivedla svou dceru, snachu a jejich čtyři děti. S ubytováním jim pomohl zaměstnavatel.

Hned u vchodu uprchlíkům vše vysvětluje dobrovolnice Elvira Gadžijeva. V Českých Budějovicích známá sbormistryně pěveckého sboru Jitřenka už v centru pomáhá několikátý den. Sama pochází z Ruska, na Ukrajině studovala a má tam rodinu. „Momentálně nemůžu pomoci své rodině, která je uprostřed těch válečných dějů, tohle je jediné, co mohu dělat. Poslala jsem peníze, nakoupila jsem, pomáhám všem svým kamarádům, kteří jsou na cestách, a tohle je ještě alespoň nějaká fyzická pomoc,“ říká.

V centru si uprchlíci vyřídí víza, zdravotní pojištění. Pomoc je tady připravená i pro ty, kteří potřebují psychickou podporu. Týmu profesionálů od začátku tlumočí dobrovolník Adam Popenko. „Já jsem už Čech, ale ta má vlast zůstane vždycky moje. Když to tam začalo, řekl jsem si, že kašlu na práci, peníze nejsou úplně všechno a budu pomáhat lidem, jak můžu,“ vypráví.

Čtěte také

Každý den centrum odbaví stovky lidí. Kritickým dnem bylo zatím pondělí, kdy se centrum dostalo za hranu svých kapacit a odbavilo 800 lidí. „Já si myslím, že strop je 600 až 650 lidí. Tolik jsme schopni za směnu odbavit a víc už to není kam navyšovat z personálních i prostorových a technických důvodů,“ uvádí pracovník krizového řízení krajského úřadu Vladimír Pešek.

Na místě si kromě potřebných dokumentů lidé vyřídí také ubytování a odvoz. Na starosti to má Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje. „Nabízíme ubytování v zařízeních krajského úřadu nebo obcí s rozšířenou působností. Dále ještě saháme do databáze dobrovolníků, kteří se hlásí. Snažíme se vyhovět požadavkům Ukrajinců, aby byli u nějaké skupiny svých příbuzných nebo známých,“ popisuje členka sboru Alena Horáková.

Asistenční centrum na letišti v Plané u Českých Budějovic je otevřené nonstop. Agendu ale s uprchlíky zaměstnanci vyřídí každý den od 7 do 19 hodin.

Spustit audio

Související