Ústav organické chemie a biochemie otevře pavilon, který je poctou profesoru Holému

18. červen 2014

V pražských Dejvicích se otevře jedno z nejmodernějších výzkumných pracovišť v Evropě - nový pavilon Ústavu organické chemie a biochemie. Stavbu za dvě miliardy korun zaplatily patenty profesora Antonína Holého. Dům také ponese jeho jméno. Píší o tom Hospodářské noviny.

Futuristický dům na půdorysu zaobleného trojúhelníku má pět nadzemních a tři podzemní patra. Ústav ho celý zaplatil z vlastních zdrojů, tedy bez jakékoliv státní finanční pomoci. Podle Hospodářských novin je to nejen nejbohatší tuzemské vědecké centrum, ale také světový ekonomický unikát.

Organický chemik Antonín Holý, který před dvěma lety zemřel, totiž licence k lékům na HIV prodal americké farmaceutické společnosti. Loni za ně ústav dostal skoro dvě miliardy korun.

„To ale neznamená, že úplně přijdeme o příjmy, ale půjdou rapidně dolů. Už tu zaznělo, že jsme v loňském roce vydělali téměř dvě miliardy. Na ten dům jsme si vydělali během roku a půl, po odečtení všeho, co musíme zaplatit z našich příjmů. Máme našetřeno relativně dost dopředu," říká duchovní otec projektu - bývalý ředitel ústavu - Zdeněk Havlas.

"Nechceme ale zůstat jen u toho, co jsme podědili po panu profesoru Holém. My se snažíme, abychom uspěli dál, hlavně v medicinální chemii, oborem, který se zabývá přípravou látek jako potenciálních léčiv," dodává.

Nový pavilon, kterému pracovníci přezdívají ‚Květák‘, údajně snese srovnání s nejlepšími světovými pracovišti.

Prof. Antonín Holý

„Jednak je budova navržena tak, aby měla co nejmenší energetický příkon. A pak je to pracoviště, kde jsou pracovníci maximálně chráněni před vlivem látek, se kterými pracují. Vše se odehrává v digestořích tak, aby chemické výpary nešly na pracovníka,“ popisuje Havlas.

Ústav si může prohlédnout i veřejnost, 13. až 15. listopadu se uskuteční den otevřených dveří.

autor: lov
Spustit audio