Uspořit 100 miliard je nereálné, aniž by to bolelo, komentuje ministryně Schillerová plány koalic

18. říjen 2021

Vznikající koaliční vláda chce podle kandidáta na premiéra Petra Fialy (ODS) sestavit nový státní rozpočet na příští rok se schodkem do 300 miliard korun. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) je to ale nereálné: „Mám za sebou sedm prosazených rozpočtů. Minulý týden chtěli 120 miliard škrtů, teď už jsem slyšela jen 80 miliard. I to je nereálné, aniž by to bolelo,“ tvrdí.

Schillerová vylučuje, že by na ministerstvech bylo možné najít další úspory. Sama prý na provozních výdajích šetřila 10 procent ročně, v krizových letech pak 5 procent. „To jsou jednotky miliard. Tam nenajdete desítky miliard, aniž by to bolelo,“ opakuje.

Čtěte také

Strany možné budoucí koalice chtějí škrtat i v neinvestičních dotacích velkým firmám. „Tam není žádných 127 miliard, ale 67 miliard na rok 2022. Z toho 27 miliard jsou obnovitelné zdroje, takový ten solární tunel, který kdysi zavedli a určitě nemají touhu to změnit,“ upozorňuje.

Veřejné finance Schillerová podle svých slov předává ve stavu, kdy je zadlužení Česka šesté nejnižší v Evropské unii a klesají i náklady na obsluhu státního dluhu.

„Rozpočet na rok 2022 tak, jak jsem přeložila, je konsolidační. Lišíme se pouze ve strategii konsolidace. Já nechci, aby to ekonomiku, a hlavně občany a firmy tak strašně moc bolelo,“ zdůrazňuje.

Konsolidace je podle Schillerové naplánována na sedm let tak, aby nedošlo k zaškrcení ekonomiky. Jakýkoli drastičtější postup by pocítilo hospodářství, lidé i firmy.

EET splnila svůj účel

Vládu kritizuje ale i Národní rozpočtová rada, naplánovaná konsolidace veřejných financí není dostatečně ambiciózní. Kabinet prý dostatečně neomezil výdaje, a především nezvýšil příjmy – pokles příjmů z daní je v Česku dokonce nejvyšší v celé EU.

„Snižovali jsme daně od roku 2015, protože jsme se chtěli soustředit na jejich lepší výběr místo jejich zvyšování, což dělala koalice Spolu, když byla u moci. Snížili jsme daně o 507 miliard,“ uvádí Schillerová.

Čtěte také

Hájí přitom zrušení superhrubé mzdy a snížení sazby daně z příjmu na 15 procent, podle ministryně to podpořilo českou ekonomiku.

„Lidé nejlépe vědí, jak s penězi naložit. Takové ty názory, že si peníze uložili... Ano, ale i to je pomoc ekonomice,“ dodává s tím, že lidé tyto peníze mohou využít ke spoření na důchod, nebo je utratí později.

Koalice Spolu měla v předvolebním programu zrušení elektronické evidence tržeb (EET), která nefunguje dobře ani podle lídra Pirátské strany Ivana Bartoše. Výběr daní prý rostl stejně rychle i v sektorech, kterých se povinnost evidovat tržby netýkala.

„EET se mělo zaměřit na šedou ekonomiku, která byla v roce 2013 změřena na 130 miliard korun. Rozhodně tento nástroj splnil svůj účel, bohužel byl zpolitizován. Velkoryse jsem navrhla, aby do konce roku 2022 bylo EET dobrovolné, a i přesto 60 procent firem pořád eviduje. Byla by velká chyba od EET ustupovat, ekonomice by se vrátila,“ uzavírá

Jak chce vláda kompenzovat rostoucí náklady občanů na energie? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.