Ušmudlaný design v nóbl restauracích? Důležitější je maximalismus na talíři, připomíná Pavel Maurer

27. listopad 2016
Glosa Pavla Maurera

Možná jste už také někdy vkročili do restaurace, která vypadala hodně omšele. Oprýskané židle, rezavé dekorace a čouhající drát ze zdi mohou ale být pečlivě vypiplaným designem. Právě o takových podnicích je dnešní glosa odborníka na gastronomii Pavla Maurera.

Dnes bych se s vámi rád podělil o své názory na interiéry restaurací. V současné době frčí něco, čemu já říkám škrábaná omítka a škaredý design. Většinou jde o stěny poměrně drahých podniků, kde už nekralují zlaté rámy ani tapety z bůvolí kůže, ale zeď je pokud možno totálně zdevastovaná, občas na vás kouká nějaká zapomenutá neomítnutá cihla a při troše štěstí narazíte i na plesnivou omítku a šmouhy od špinavé stěrky.

Připomíná mi to časy, když já jsem si na sídlišti, jako chudý student, vlastnoručně natíral starou vypelichanou štětkou svůj pokojík a předtím jsem musel mýdlovou vodou umýt ze zdi několik let staré nánosy předešlých generací: Válečky s jeleny, růžový primalex a zašlé vápno.

Čtěte také

Tak přesně tohle mi dnes připomínají mnohé zdi trendových nóbl restaurantů. Ne, že by se mi to nelíbilo, někdy tahle novodobá interiérová revoluce má své opodstatnění. Pasuje k celkovému konceptu podniku, k jeho jídelnímu lístku a především k cílové skupině návštěvníků.

Oni jsou většinou i podobně vystajlováni: Trochu roztrhané kalhoty, kérky za krkem, vlasy rozcuchané a vousy dlouhé. Číšnici i hosté. Někdy se mi to zdá malinko přes čáru, když koukají jakoby zapomenuté dráty ze zdi a elektrická skříň nemá žádná dvířka. To se pak trochu obávám, abych nedostal místo řízku s bramborovým salátem spíše 220 voltů.

Všechno je ve skutečnosti mnohem dražší

Někdy mne naopak velmi potěší kreativní recyklace. Lampičky a stínidla zrobené ze zavařovacích sklenic, stoly a židle chytře smontované z vyřazených palet. Také se mi moc líbí a přiznávám, že změť starých židlí a bazarových křesel v některých hipsterských podnicích vytváří milou domácí uvolněnou atmosféru.

Jenže někdy je to příliš. Někdy ten takzvaný škaredý, poničený, poškrábaný a laciný design s námi nehraje fér. Ono to sice vypadá, že majitel neměl na lakýrníka a malíře, a že musel hodně šetřit na nábytku. Jenže všechno je ve skutečnosti mnohem dražší než ve zbrusu novém stylovém prostředí. Tak co vlastně chci?

Restaurace

No, upřímně řečeno, já se v restauraci chci hlavně dobře najíst a jak to tam vypadá, sice není nedůležité, ale rozhodně to není prioritní. A navíc, když pak zjistím, že musím v ceně jídla a pití ještě doplatit dílo šíleného architekta, tak to se raději spokojím s minimalismem v designu, zato však důsledně vyžaduji maximalismus na talíři!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio