Usain Bolt se podeváté představí na Zlaté tretře. Tentokrát naposledy

26. červen 2017
Zprávy , Zprávy

Jen málo špičkových atletů mimo těch českých má více účastí na Zlaté tretře než nejrychlejší muž světa Usain Bolt. Výjimku neudělá ani tento rok, kdy se v Ostravě představí naposledy. Po letošním mistrovství světa v Londýně totiž ukončí bohatou kariéru.

„Zlatá tretra patří k mítinkům, kam jezdím nejčastěji. Kdybych nebyl zraněný, startoval bych v Ostravě ještě častěji. Je to něco, na co se v sezóně vždycky těším. Vždy pro něj mám místo v kalendáři. Baví mě. Taky mě baví vyhrát tu tretru, co tady máte pro vítěze," vysvětluje svou častou účast Usain Bolt.

Podobnými chvalozpěvy těší Usain Bolt fanoušky a zejména organizátory Zlaté tretry v posledních letech pravidelně.

Nabídek od pořadatelů různých mítinků má jamajský sprinter každou sezonu nespočet, ale na tu ostravskou kývl nejčastěji, celkem devětkrát.

„Už v roce 2004 jsme měli domluveného Usaina Bolta. Bohužel kvůli tomu, že se zranil, tak nedorazil. Úplný začátek je v tom, sledovat mladá nová jména a z toho pak můžeme těžit v budoucnosti. Oni samozřejmě nezapomínají, že tu byl mítink, který si jich všímal už v mladém věku," vysvětluje důvody Boltovy časté účasti manažer Tretry Alfons Juck.

Na ostravský tartan vyběhl Usain Bolt v roce 2006 jako velký talent světové atletiky. Ve své poslední sezoně se s vítkovickým stadionem bude loučit jako osminásobný olympijský šampion, trojnásobný světový rekordman a jedenáctinásobný mistr světa.

„No mám víc rekordů a vítězství. Jako atlet i jako člověk jsem za ta léta vyzrál. Ostravští příznivci mě zažili, když jsem byl nahoře i dole. S mítinkem, lidmi, kteří ho připravují, a fanoušky jsem vlastně tak trochu vyrostl. I proto sem pravidelně jezdím a to až do konce své kariéry," dodává Jamajčan.

Na Zlaté tretře si Usain Bolt vyzkoušel závody na sto, dvě stě i tři sta metrů. A podobně jako v olympijských finále ani jednou neprohrál. Na delších sprintech drží také rekord mítinku, jen na stovce je nejrychlejší muž historie až třetím atletem v pořadí.

Ve středu těsně před devátou hodinou večer se ale i tento zápis jistě pokusí změnit. Překonat se pokusí devět sekund a 83 setin krajana Asafy Powella.

autor: mau
Spustit audio