USA zveřejnily video, které má odradit americké muslimy od spojení s radikály z IS

7. září 2014

Vláda Spojených států zveřejnila video, kterým chce odradit americké muslimy od spolupráce s radikální organizací Islámský stát. Nahrávka je vytvořená v podobném stylu jako videa, která na internet vkládají sami teroristé. Jsou v něm brutální záběry ze skutečných operací islamistů.

Nahrávka začíná varovným prohlášením 'Utíkej, nevstupuj na území Islámského státu', po kterém následuje jedno z hesel, jimiž organizace Islámský stát láká nové členy.


Upozornění: video obsahuje drastické záběry

„Sýrie už nepatří Syřanům a Irák není Iráčanů,“ zaznívá z nahrávky. V tu chvíli začne série brutálních autentických záběrů z činnosti islamistů - veřejné popravy, bičování nebo atentáty v mešitách. Video končí ironickou narážkou na sebevražedné útoky: „Cesta je levná, protože zpáteční jízdenku nepotřebujete“.

Nahrávka má odradit americké muslimy od toho, aby se k radikálům z Islámského státu připojili. Spojené státy odhadují, že se k radikálům přidalo už zhruba sto amerických občanů.

Video je součástí projektu 'Think again turn away', tedy v překladu Rozmysli se a zůstaň stranou. Americká vláda tak reaguje na propagandu teroristických organizací, která se v posledních letech na internetu rozmohla.

Americký projekt má také své vlastní internetové stránky. Jsou na nich další odstrašující příklady atentátů nebo třeba příběhy teroristů, kteří pokus o sebevražedný útok přežili.

autoři: mach , bre
Spustit audio