USA zvažují koridor pro irácké uprchlíky. Letectvo zničilo radikálům zbraně a zásoby

9. srpen 2014
Zprávy

Spojené státy budou i nadále pomáhat irácké vládě s bojem proti sunnitským radikálům. Potvrdil to dnes prezident Barack Obama. Washington a jeho spojenci také zvažují vytvoření bezpečného koridoru pro příslušníky sekty jezídů. Ti uprchli před násilnostmi a už týden se skrývají v horách na severozápadě Iráku.

Asi 40 tisícům uprchlíků se už teď snaží pomoci americké letectvo, které už do oblasti shodilo zásilky se zásobami.

„Naše letectvo hlásí už dvě úspěšně shozené zásilky vody a potravin do oblasti u města Sindžár, kde máme také nasazené bojové letouny. Jsou připravené zasáhnout proti ozbrojencům a otevřít civilistům cestu k útěku,“ řekl dnes americký prezident.


Jezídové vyznávají zoroastrismus s prvky judaismu, křesťanství a islámu. Praktikují obřízku, křest a při určitých rituálech pijí alkohol. Jejich počet není přesně znám, odhaduje se ale na několik set tisíc. Žijí zejména na severu Iráku, ale také v Sýrii a Turecku. Extremistické muslimské skupiny je považují za takzvané odpadlíky od islámu, což je v očích radikálů větší prohřešek, než kdyby byli třeba křesťané nebo židé, které jinak islám uznává.

Zásilka vody a potravin podle Obamy nebyla poslední. Americký prezident chce také zajistit ochranu tamním civilistům a také vlastním diplomatům, kteří v oblasti pracují:

„I přes aktuální operace v oblasti Irbílu, nezapomínáme na dlouhodobé plány na území Iráku. Soustředíme se také na ochranu amerických občanů a diplomatů v zemi. Pokud islámští teroristé napadnou naše zařízení nebo personál, zareagujeme.“

Pentagon dnes potvrdil druhou vlnu útoků na síly sunnitských ozbrojenců nedaleko města Irbíl v severním Iráku. Při úderech přišlo o život několik militantů. Američanům se podařilo zničit zbraně a vybavení radikálů.

Zatímco Spojené státy brání město Irbíl ze vzduchu, kurdské jednotky pokračují v ofenzívě na zemi. Američané a také irácká vláda dělají podle Obamy vše proto, aby ozbrojenci z Islámského státu město nedobyli.

Čtěte také

Irák
autoři: mach , msk
Spustit audio