USA vyzvaly Ukrajinu k ukončení násilí a hrozí sankcemi

20. leden 2014
Zprávy

Spojené státy vyzvaly Ukrajinu k okamžitému ukončení násilí v Kyjevě. Při střetech mezi demonstranty a pořádkovými silami tam byly v neděli a v noci na pondělí zraněny desítky lidí. Bílý dům Ukrajině pohrozil i možnými sankcemi.

„Velmi nás zneklidňuje násilí v ulicích Kyjeva a vyzýváme všechny strany k okamžitému zmírnění situace," uvedla mluvčí americké Rady národní bezpečnosti Caitlin Haydenová.

Tisíce lidí protestovaly v Kyjevě až do pondělí. Nejradikálnější z demonstrantů zaútočili na pořádkové síly. Podle bezpečnostních sil je po posledních potyčkách na obou stranách asi 70 raněných.

Poicisté dlouhodobě blokují ulici vedoucí k sídlu vlády a k parlamentu. Lidé házeli na těžkooděnce petardy, zápalné láhve, dlažební kostky a zapálili několik policejních vozů a autobusů.

Pořádkové síly musely použít slzné a ohlušující granáty, vodní dělo a údajně i gumové projektily. Vyhrocenou situaci se snažili několikrát uklidnit také lídři opozice.

Ti v noci navštívili prezidenta Viktora Janukovyče, který souhlasil s rozhovory o ukončení politické a občanské krize v zemi. Jednání mezi státní mocí a opozicí by měla začít už dnes.

„Podle mého soudu ten jediný myslitelný výsledek ze strany opozice je, že prezident bude souhlasit s tím, s čím zatím nesouhlasil, to jest předčasné nejenom parlamentní volby – zdůrazněme, že poslední parlamentní volby byly před asi 15 měsíci – a potom, že by se také o více než rok urychlily volby prezidentské,“ uvedl komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Dva měsíce protestů

Podle něj by takové rozhodnutí nahrávalo zejména opozičnímu předákovi Vitaliji Kličkovi, který se chce o post prezidenta ucházet, současný prezident Viktor Janukovyč by zřejmě hlasy ztrácel.

Lidé v ukrajinské metropoli protestují už téměř dva měsíce. Požadují konec vlády prezidenta Janukovyče a nesouhlasí se zákony, které zakazují protivládní manifestace.

Ukrajina, Kyjev. Opoziční předák a bývalý boxer Vitalij Kličko se snaží zabránit srážce protestujících s policisty

Jak poznamenal Libor Dvořák, tyto zákony znamenají zpřísnění již existujících norem.

„A možná zpreciznění, to jest, je tam expressis verbis například řečeno, že budou zakázány blokády veřejných a vládních budov, což, jak víme, byl velký problém pro státní správu teď v těch uplynulých týdnech,“ řekl Dvořák.

Poukázal také na záměr zpřísnit zákaz nošení masek při demonstracích, které byly k vidění hlavně při protestech nacionalistické opozice.

„A hlavně budou zvýšen tresty,“ podotkl Dvořák. „Za podněcování k demonstracím, které by – nedej bože – vedly ke ztrátám na lidských životech, může ten trest být vysoký až 15 let odnětí svobody,“ dodal.

autoři: ima , pev , mach , kov
Spustit audio