USA přestaly kvůli převratu v Thajsku spolupracovat s tamní armádou

24. květen 2014

Vojenský převrat v Thajsku vyvolal mezinárodní odezvu. Spojené státy zastavily armádní dodávky v hodnotě přes 70 milionů korun. Washington zároveň vyzval turisty, aby do země nejezdili. Thajci si mezitím pomalu zvykají na život pod vedením armády.

Thajská armáda včera zadržela desítky předních politiků, mezi nimi i expremiérku Jinglak Šinavatru nebo vůdce opozice Suthepa Thaugsubana.

Vojáci jim vzali i všechny přístroje, pomocí kterých by mohli komunikovat s okolím. Chtějí se s nimi údajně dohodnout na zásadních ekonomických a politických změnách.

Navzdory převratu jsou dnes bangkokská tržiště otevřená jako vždy. Místní ale nemají mnoho informací. „Nevím, kdy Thaugsubana vojáci odvedli, nevím, co s ním udělají. Je armáda neutrální? Nevíme, jsme jen obyčejní lidé,“ říká starší žena.

Lidé v Bangkoku ale vesměs vítají návrat pořádku. Jen několik stovek Thajců se na znamení nesouhlasu s vojenským převratem odhodlalo k tichému protestu se svíčkami. Armáda proti nim nijak nezasáhla.

„Chci vidět reformy, protože pokud změníme současný systém, všechno se zlepší. A to je pro lidi důležité, hlavně pro novou generaci,“ myslí si 32letá obyvatelka Bangkoku, která je za vojenský převrat ráda.

Podle generála Prayutha Chan-ochana armáda nepředá moc demokratické vládě, dokud nebudou zavedeny zásadní reformy a situace v zemi se nestabilizuje.

„Chceme to ukončit tak rychle, jak jen budeme moci. Ovšem nedokážeme předpovědět, jak dlouho to může trvat. To záleží na situaci a okolnostech,“ uvedl mluvčí thajské armády. V zemi tak i nadále platí zákaz nočního vycházení, cenzura médií i zákaz shromažďování více než pěti osob.

Thajsko - časová osa hlavních události a převratů od roku 1932
autoři: sit , vid
Spustit audio