USA odmítly vydat víza íránskému velvyslanci při OSN

12. duben 2014

Bílý dům odmítnul vydat víza íránskému diplomatovi, kterého Teherán nominoval na post velvyslance při OSN. Spojené státy rozhodnutí zdůvodňují tím, že Hamíd Aboultalebí byl zapojený do obsazení americké ambasády v Teheránu v roce 1979. Íránská mise při OSN označila krok Washingtonu za politováníhodný.

„Bílý dům sdílí názor kongresu a už jsme také dali Organizaci spojených národů i Íránu najevo, že vízum nevydáme," řekl mluvčí Bílého domu Jay Carney.

Rozhodnutí Bílého domu nevydat víza de facto znemožňuje íránskému diplomatovi ujmout se svého postu při OSN, která sídlí v New Yorku. Americký prezident Barack Obama byl pod silným tlakem Kongresu. Sněmovna reprezentantů i Senát přijaly zákon, který bývalému íránskému studentskému vůdci zapovídá vstup do země.

Írán na nominaci ale trvá s tím, že Hamíd Aboutalebí je jedním z nejzkušenějších diplomatů v zemi. Íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf prohlásil, že skupina radikálů v americkém Kongresu politiku Teheránu neovlivní.

Diplomat sám tvrdí, že v roce 1979 studentům pouze tlumočil a nebyl součástí skupiny, která obsadila americkou ambasádu a držela víc než rok jako rukojmí přes 50 Američanů. Abútálebí pak sloužil jako velvyslanec v Belgii, Itálii a při Evropské unii.

Americký krok přichází v citlivém období klíčových jednání o definitivní dohodě o íránském jaderném programu.

autoři: lek , mac
Spustit audio