Úředníci MD čelí trestnímu oznámení kvůli dopravní nehodě u Drysic na Vyškovsku

24. leden 2013

Sdružení Acta Non Verba, které bojuje proti billboardům u silnic, podalo trestní oznámení na úředníky ministerstva dopravy. Tvrdí v něm, že se dopustili ohrožení z nedbalosti a maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, když roky neřešili odstranění nepovoleného billboardu na silnici R46 u Drysic na Vyškovsku, do kterého v neděli naboural mikrobus a zranilo se tak osm pasažérů.

Vedoucí jihomoravských dopravních policistů Jindřich Rybka má za to, že ministerstvo mělo jednat dříve. „Následky po dopravní nehodě mohly být několikanásobně nižší, kdyby mikrobus nenarazil do betonového sloupku pod reklamou,“ tvrdí.

Rybku zaráží, že se až později zjišťuje, jestli je nebo není reklama povolená. Silniční správní úřad by prý měl toto kontrolovat: „Silničním správním úřadem je u R46 ministerstvo dopravy. Mělo vyvolat jednání a odstranění měl financovat ten, kdo tam reklamu vybudoval.“

Podle odhadů jihomoravské dopravní policie je v regionu nejméně 700 velkých reklamních poutačů, kterým vypršelo příslušné povolení.

U Drysic na Vyškovsku v neděli 20.1. havaroval mikrobus. Zranilo se 8 pasažérů
autoři: gaj , msk
Spustit audio