Uprchlíkům na cestě pomáhají sociální sítě. Sdílejí na nich rady i kontakty

10. září 2015

Desetitisíce lidí ze Sýrie a přeplněných uprchlických táborů v sousedních zemích - Libanonu, Jordánsku a Turecku - míří za vysněným azylem do Evropy. Počet běženců pomáhá zvyšovat i stále jednodušší sdílení informací na sociálních sítích. Stránky radí, jak se do vybrané země nejlépe a nejlevněji dostat, na koho se obrátit i jak postupovat po příjezdu.

Běženci hojně využívají facebookové skupiny či zájmové stránky. Jmenují se například Cesta do Evropy, Azyl pro Syřany v Německu a evropských zemích nebo Cesta Syřanů k azylu.

Objevují se na nich i žádosti o kontakt na někoho, kdo zájemce převeze z Turecka do evropských zemí. Největší zájem je o Řecko, Německo, Švédsko nebo Dánsko.

Na ně pak odpovídají pašeráci. Nejčastěji nabízejí ilegální dopravu právě do Řecka. Ceny se v přepočtu pohybují v rozmezí od 22 po 140 tisíc korun. Najít se dá i možnost cestovat na Ukrajinu za 45 tisíc a následně vlakem do Německa.

Požadavky pašeráků

Převaděči ale rovnou kladou další požadavky. Lidé využívající jejich služeb si musí třeba sami obstarat záchrannou vestu. Požadují po nich i schopnost mluvit anglicky nebo být ve skupině s někým, kdo jazyk umí.

Dále pak po zákaznících chtějí, aby si do telefonu uložili číslo na řeckou pobřežní stráž a rozepsali SMS zprávu v angličtině ve znění: „Jsme s ženami a dětmi na lodi a tohle jsou naše souřadnice". Přesnou polohu mají případně doplnit podle GPS, kterou by měli mít s sebou.

Na stránkách si zájemci mohou přečíst také různá doporučení a tipy, co dělat nebo čemu se naopak vyvarovat.

Příspěvky zdůrazňují hlavně to, aby si lidé cestující do Evropy s sebou nic nebrali. Jsou tam i návody v arabštině. Radí například, aby běženci v Německu spolupracovali s úřady a na které z nich se přesně obrátit.

Stránky nabízejí i telefonní čísla na kontaktní osoby v Turecku a Řecku. Upozorňují také na chování pašeráků. Na stránkách je k nalezení video zachycující jednoho z nich, jak po nalodění vyskočí z člunu a nechá uprchlíky plout samotné.

Varují také před tragédiemi, jako bylo udušení 71 lidí v nákladním autě v Rakousku.

autor: znk
Spustit audio