Úpadek ohlásila další cestovní kancelář. Liberecká Via Vera

5. červenec 2011

Už čtvrtá cestovní kancelář v Česku v letošním roce zkrachovala. Úpadek ohlásila liberecká Via Vera, která tak následovala cestovní kanceláře Karma Tours, Pressburg a Parkam Holidays. Via Vera se specializovala na zájezdy do Řecka a Turecka. Už tento čtvrtek bude podán u Městského soudu v Liberci insolvenční návrh.

Jak Radiožurnálu potvrdila jednatelka společnosti Věra Krebsová, v zahraničí má v momentálně Via Vera 25 klientů. Všichni by se podle ní měli bez problémů vrátit domů.

„Část klientů se vrací 6. července letadly z Turecka a z ostrova Rhodos. Všichni tito klienti mají veškeré své služby hrazené, včetně zpátečních letenek. A zbytek, 12 osob z Herakloinu, se nám vrací 12. července,“ uvedla. „Takže nemusí mít nikdo obavy, všechny služby jsou v zahraničí hrazené,“ ujistila Krebsová.

Cestovní kancelář Via Vera nedokázala uhradit leteckou přepravu klientů do Řecka a Turecka. Insolvenční návrh podá k Městskému soudu v Liberci ve čtvrtek 7. července. Pro případ úpadku je pojištěná. Lidé, kteří si u ní už koupili zájezd, by proto měli dostat peníze zpátky.

„Máme zákonné pojištění proti úpadku u slovenské pojišťovny Union. Na našich webových stránkách všichni klienti naleznou návod, jakým způsobem se spojí s pojišťovnou. Mají tam i kontaktní mail na cestovní kancelář,“ uvedla jednatelka.

Okamura: Letošní počet zkrachovalých CK je nadprůměrný

Dodala, že důvodem úpadku kanceláře je velká konkurence na trhu se zájezdy. „Je to dlouhodobý přetlak firem na trhu a opravdu ztížené ekonomické podmínky celkově. Takže je nižší počet klientů, prodává se pod cenami, takže opravdu ten úpadek je z důvodu insolventnosti,“ vysvětlila.

Jak Radiožurnálu řekl viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura, v ČR je 1.420 cestovních kanceláří a důvody ukončení či přerušení činnosti těch čtyř cestovní kanceláří v letošním roce jsou víceméně stejné.

„Je to ekonomická situace, dále to, že nejsou schopny uhradit peníze za služby, které nasmlouvaly pro své klienty. Považuji letošní rok, co se týče počtu ukončení činnosti cestovních kanceláří, za mírně nadprůměrný,“ řekl Okamura.

Také upozornil, aby lidé dbali na to, s jakou cestovní kanceláří vycestují. „Osobně bych si nevybíral zájezd od cestovní kanceláře, která dlouhodobě prodává nejlevnější zájezdy na trhu. Nekupoval bych také zájezd od kanceláře, která prodává zájezdy s velkým, až ročním, předstihem a žádá vysoké zálohy, dále od kanceláře, která často mění klientům hotel, zpožďují se jí lety nebo ji vedou lidé, kteří již v minulosti zklamali,“ vysvětlil.

Za velmi důležité považuje Tomio Okamura podmínku,aby se cestovní kanceláře, ale i další subjekty, které nabízejí například jazykové či ozdravné pobyty, prokázaly platným pojištěním proti úpadku.

autoři: vih , zuf , kbr
Spustit audio