ÚOOZ obvinil šest lidí z korupce. Jsou mezi nimi soudce i advokát

23. únor 2013

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu obvinil šest lidí z korupce. Jak řekla šéfka Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová, jsou mezi nimi soudce, státní zástupce, advokát, advokátní koncipient a další dva lidi, kteří v právním prostředí nepracují. Policie ani právníci zatím nesdělili, o koho jde.

Policisté ani žalobkyně nechtějí být konkrétní. Naznačili jen, že se obvinění týkají „rozhodovací praxe soudce a státního zástupce“. O případ se policie začala zajímat loni na podzim. Bradáčové uvedla, že jde o aktuální kauzu.

Podle vyšetřovatelů se měli obvinění dopustit nepřímého uplácení, podvodu, vydírání a zneužití pravomoci úřední osoby. Pět z nich už bylo propuštěno na svobodu, šestý čeká na rozhodnutí soudu o vzetí do vazby.

„Trestný čin úplatkářství, nepřímého úplatkářství, trestný čin přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby, podvodu a vydírání. Pět osob bylo již propuštěno ze zadržení na svobodu. Jedna osoba je stále v zadržení,“ potvrdila Lenka Bradáčová s tím, že už podala návrh na vzetí této konkrétní osoby do vazby.

Už včera Radiožurnál zjistil, že mezi obviněnými je mimo jiných soudce ze druhého pražského obvodu Ondřej Havlín. Potvrdil to i jeho nadřízený Aleš Sabol: „Poskytujeme v současné době součinnost orgánům činných v přípravném trestném řízení. Předali jsme spisy, které byly vyžádány.“

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek už také řekl, že zahájí řízení o dočasném pozastavení Havlínovy funkce. Pak by si jeho kauzy rozdělili jeho kolegové.

Soudce Ondřej Havlín ze známých případů rozhodoval například kauzu exministra Karla Březiny. Tehdy ho obžaloby zprostil. Byl už také dříve potrestaný kárným soudem. Měl totiž ovlivňovat svou kolegyni Danielu Reifovou, která soudila případ Jana Harangozzy - to je muž, který je známý hlavně z kauzy konkurzního soudce Berky.

Soudce Havlín nahlížel do spisu, který mu nepříslušel, a měl také kolegyni nutit, aby vyslechla ještě jiného svědka, který by oponoval obžalobě. Nejvyšší správní soud mu za to na půl roku snížil plat o deset procent.

autoři: ČRo , psp , msk
Spustit audio