Únos syna zachytila kamera, je do něj zapletená i policie, tvrdí otec krymského Tatara

17. březen 2017

Od ruské anexe podle Evropského parlamentu na Krymu přibývají případy porušování lidských práv. Obětí represí je především menšina krymských Tatarů, jak před časem potvrdila i česká diplomacie. Europarlamentní frakce konzervativců a reformistů si do Štrasburku několik krymských Tatarů pozvala. Zpravodaj Viktor Daněk zaznamenal příběh muže, který se deset měsíců marně domáhá vyšetření únosu svého syna.

„Našel jsem jeho auto na silnici asi tři sta metrů od našeho domu, klíč byl v zapalování, kastlík otevřený a syn nikde," popisuje Olman Ibragimov, co se stalo 24. května loňského roku, kdy jeho syn Ervin zmizel. „Ihned jsem to hlásil policii a prokuratuře. Federální služba bezpečnosti si ode mě odmítla vzít dokumenty, které jsem jim dával. Mám záznam z bezpečnostní kamery, která byla poblíž a celý únos mého syna zachytila."

Jednatřicetiletý Ervin Ibragimov byl členem Medžlisu, parlamentu krymských Tatarů, který ruská správa loni zakázala s použítím zákona o boji proti extremismu. Ervinův otec Olman tvrdí, že ruské úřady únos jeho syna nevyšetřují. Sama policie je totiž podle něj do únosu zapletená. Olman třesousíma se rukama ukazuje několik snímků. „To jsou záběry z bezpečnostních kamer. Zastavili ho strážníci dopravní policie, jsou tam vidět tři auta. Syn se pokusil utéct, ale povalili ho na zem, pak ho odtáhli do auta a odjeli. Žádal jsem ruské úřady, včetně prorukuratury a prezidenta, aby objasnili, co se stalo. Dodnes nemá vyšetřování žádný výsledek. Policie tvrdí, že na tom pracuje."


V posledním roce úřady zadržely z politických důvodů deset lidí, násilím je odvlekli do psychiatrických léčeben a nechali vyšetřit, jestli jsou příčetní. Pak je vyslýchali a ptali se jich na loajalitu k vlasti.Emil Kurbedinov, advokát rodin pohřešovaných

Nevyjasněných únosů na Krymu je mnohem více. Rodiny pohřešovaných osob zastupuje advokát Emil Kurbedinov. Perzekuce krymských Tatarů podle něj sílí. „V posledním roce úřady zadržely z politických důvodů deset lidí, násilím je odvlekly do psychiatrických léčeben a nechaly vyšetřit, jestli jsou příčetní. Pak je vyslýchali a ptali se jich na loajalitu k vlasti."

V červnu 2016 se na Krymu událo nejméně 9 politicky motivovaných únosů, uvádí Krymská skupina pro lidská práva (CHRG).

Emil Kurbedinov tvrdí, že Rusko zneužívá zákony o boji proti extremismu a teorirsmu proti politické opozici a snaží se zastrašovat i obyčejné lidi. V praxi se to projevuje například domovními prohlídkami. „Říká se tomu prohlídky, ale já bych to tak nenazval. Jsou to násilné akce, policie rozbíjí okna a vylamuje dveře domu, i když dobře ví, že uvnitř je pět, šest dětí, že to jsou obyčejné rodiny pracujících lidí, že u nich nejsou a nikdy nemohli být žádné zbraně."

V Rusku jsou podle europoslanců desítky ukrajinských politických vězňů, vyzývají proto k jejich propuštění. Moskva stále odmítá, že by Krym okupovala. Nepopírá už ale, že se referendum o odtržení Krymu od Ukrajiny před třemi lety konalo za pomoci ruské armády.

autor: vid
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.