Universum: Spor o rektora ČVUT

3. leden 2017

Přibližně stovka studentů Českého vysokého učení technického v Praze se 8. listopadu sešla před budovou rektorátu své univerzity. Shromáždění s názvem Apel na rektora požadovalo odstoupení Petra Konvalinky kvůli spolupráci s jedním z jeho poradců. Miroslav Elfmark, dříve úředník Ministerstva průmyslu, byl letos odsouzený za podvod. Další studenti se sešli, aby rektorovi vyjádřili podporu.

Protest svolal předseda Akademického senátu Fakulty informačních technologií ČVUT Stanislav Jeřábek. Nejasné působení Miroslava Elfmarka, který měl údajně ovlivňovat chod univerzity a zasahovat i do personálních změn, nezvládl podle studentů rektor uspokojivě vysvětlit. „Pan rektor nebyl schopen vyvrátit obvinění směřující na jeho osobu, uspokojivě odpovědět na výzvy fakultních akademických senátů...,“ píší studenti v petici za rektorovo odvolání.

„Z mého pohledu je celá situace hrozně vyhrocená a hrozně zvětšená. Já si myslim, že kdyby kolem toho nevládly takové emoce, tak bychom to dnes vůbec neřešili. Myslim si, že zaměstnání pana Elfmarka bylo podcenění informací, které o něm pan rektor měl,“ vysvětlila svůj pohled Klára Kačenová, studentka ČVUT a zastánkyně rektora Konvalinky.

03773938.jpeg
autoři: Jana Římanová , nol
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.