Unikátní objev vědců a restaurátorů. Středověká socha skrývala nepůvodní vrstvy

Mona Lisa českého sochařství. I tak se říká vzácné soše Madony z Havraně, soše ze 14. století. Její původ teď důkladně pomáhá odhalit CT, stejný přístroj, který se používá při lékařských vyšetřeních. Je na České zemědělské univerzitě v Praze, kde se expertům a restaurátorům povedlo potvrdit, že některé části sochy nejsou originální.

Technický radiolog z České zemědělské univerzity Jiří Turek a restaurátorka Markéta Pavlíková zkoumají dřevěnou sochu Tajemné Madony z Havraně v High-tech pavilonu Fakulty lesnické a dřevařské. Pomáhá jim při tom technologie CT.

Z bezpečnostních důvodů se socha zkoumá z vedlejší místnosti, kde jsou detaily sochy promítány na počítači. „Tady je vidět na ruce Madony, že je tam doplněk, který je z nějaké hmoty, která není dřevěná, to je plněná hmota pilin a dalších přídavků,“ vysvětluje Turek.

Detail na sochu Tajemné Madony z Havraně

Dřevo jako pacient

Podle Turka se při zkoumání sochy používá úplně stejné CT, se kterým se pracuje v nemocnicích. „Kdyby přišel pacient, klidně ho můžeme nasnímat. To dřevo se chová podobně jako protokol, který používáme v nemocnici pro vyšetření plic,“ říká Turek.

Výhodou je, že u neživého předmětu, jako je dřevěná socha, lze použít mnohem vyšší záření, což vede ke zjištění většího množství informací. Skenování může odhalit poškození dřeva i jeho jednotlivé vrstvy. Restaurátoři se tak mohou dozvědět, zda byla socha v minulosti opravována a jaké části jsou skutečně původní.

Výzkumníci zkoumají Tajemnou Madonu z Havraně pomocí CT

Dále pokračuje Olga Kotková, ředitelka Sbírky starého umění v Národní galerii v Praze, která sochu vlastní: „Chemička, naše kolegyně, objevila v jedné z vrstvě smalt. Smalt je pigment, který se používá až od roku 1540. Vzápětí jsem se podívala na ty fotografie a viděla jsem, že ten smalt je až ve třetí vrstvě, takže ta vrstva nebyla původní.“

Podle Kotkové je socha Madony z Havraně skutečně unikátní. „Ten význam je obrovský, kdybych měla říct na škále 1 z 10, tak 10!“ zdůrazňuje s úsměvem. „Protože je to socha, která pochází z doby karlovské, kolem roku 1360, kdy Čechy byly úplně středem celé Evropy, dá se říci celého světa,“ uzavírá Olga Kotková.

Spustit audio