Unikátní centrum pro léčbu rakoviny už rok pracuje s nejmodernějšími přístroji současnosti

Letos slaví první narozeniny jedno z nejmodernějších vědeckých a experimentálních center v České republice. Rozkládá se v několika místech v suterénu lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Vědci tam na zvířatech testují kromě jiného třeba nejnovější způsoby léčby rakoviny. A k tomu potřebují hlavně špičkové přístroje, kterých je po celém světě méně než prstů na obou rukách.

Centrum pokročilého preklinického zobrazování vzniklo přímo v budově 1. lékařské fakulty UK, a kvůli tomu se muselo hned na začátku vymyslet, jak a kde chovat pokusná zvířata.

„Není možné někde vzít zvíře, přijet s ním tramvají, tady ho vyšetřit a pak zase s ním někam odjet taxíkem. Zvířata musí mít definované podmínky,“ vysvětluje Aleksi Šedo, děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.


CAPI je multimodální zobrazovací centrum vybavené nejmodernějšími technologiemi, umožňujícími vyšetření malého laboratorního zvířete (myš, potkan) metodami RTG, CT, MRI, MPI, PET, SPECT, a optickým zobrazením fluorescence a luminiscence.

Čtěte také

Hlavním stavebním materiálem centra jsou ale přístroje, a to v čele se zobrazovačem magnetických částic, kterému se odborně říká MPI. Ve zkratce je to vlastně přístroj, který funguje podobně, jako magnetická rezonance nebo CT v nemocnicích. Ale bez nebezpečné radiace.

„U MPI radiační zátěž není, protože zobrazovací princip nepracuje se zářením,“ dodává Šedo. A přednosta CAPI 1. lékařské fakulty UK Luděk Šefc dodává, že jde o metodu, která se zatím připravuje pro použití u člověka. „Ale bude to určitě řadu let trvat,“ uzavírá.

Ještě letos dorazí do centra další elektronický pomocník. Speciální vysokofrekvenční ultrazvuk, který pomůže třeba lépe sledovat nádory.

autor: lam
Spustit audio