Unikát ze světa hladovění. Také chcete o Štědrém večeru vidět zlaté prasátko?

24. prosinec 2014
Glosa Pavla Maurera

A teď ruku na srdce. Ládujete se o Štědrém dni cukrovím a vánočkou už od rána, nebo se postíte, abyste večer viděli zlaté prasátko? Gastronaut Pavel Maurer je spíš zastáncem unikátní české tradice.

Všichni z vás, kteří se na Štědrý den postí, by měli podle tradice vidět zlaté prasátko. Příběh zlatého prasátka vznikl pravděpodobně u prastarých pohanů. Je spojen se svátkem zimního slunovratu, se symbolikou nadcházející úrody, prosperity a hojnosti. Co jiného byste mohli od prasete očekávat?

Pohané věřili, že pokrmem z vepřového získají sílu a energii, ale před pečínkou bylo samozřejmě nutné pořádně vyhladovět. O to více pak chutnala. Nastupující křesťanská nadvláda však pohanům tento zvyk brzy vymlátila z hlavy. Žádné živé ani mrtvé prase, žádné oběti nebo přežírání. To se do zmíněného náboženství jaksi nehodilo.

Čtěte také

Jelikož se nedařilo rituály s prasetem úplně vymazat z minulých tradic, moudrá historie vytvořila jistý kompromis. A tak celodenní půst na Štědrý den zůstal, prasátko také, ale virtuálně přetransformované v pouhý obrázek na zdi. Ten dnes můžete díky rodičům a technice pozorovat v luxusním zlatém vydání.


Víte, jak se slaví Vánoce ve světě? Otestujte se!

Zlaté prasátko vypadá úplně stejně jako normální prase. Tradice je udržovaná především pro mladší jedince, kteří nejedí celý den a pijí pouze čistou vodu.Má jim to přidat na disciplíně a poslušnosti.

Internetová encyklopedie Wikipedie dokonce tvrdí, že „při této tradici hrozí i zkolabování“. Já si naopak myslím, že malá hladovka o Vánocích každému z nás prospěje. I dítěti.

Naše zlaté prasátko je totiž skutečně jedinečné. Nikdo jiný na naší planetě neuctívá na Štědrý den podobnou tradici. Jako Češi si tedy můžeme s hrdostí připsat další unikát ze světa jídla a hladovění.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio