Unie si Putinova projevu nevšímala, místo toho jednala s Ukrajinou, shrnuje šéfka portálu EurActiv

10. květen 2022

Obavy se nenaplnily, 9. květen nepřinesl nic překvapivého a ruský prezident Vladimir Putin na vojenské přehlídce nic neohlásil. „Špičky Evropské unie Putinův projev ignorovaly, dělají to tak v poslední době často. Místo toho se věnují pomoci Ukrajině,“ shrnuje postoj EU Aneta Zachová, šéfredaktorka portálu EurActiv.cz. „Šéfka Komise Ursula von der Leyenová přislíbila Ukrajině, že do června dojde k posunu a Evropská unie žádost Ukrajiny o vstup do Unie vyhodnotí.“ 

„To je důležitý symbol. Místo aby Evropa řešila Putinova slova, tak se zaměřuje na Ukrajinu,“ zdůrazňuje Zachová a dodává, že prezident Volodymyr Zelenskyj právě v pondělí informoval šéfku Evropské komise, že Ukrajina vyplnila i druhou část dotazníku, aby se mohla stát kandidátskou zemí.

Čtěte také

Unie také připravuje už šestý balík sankcí proti Rusku, jeho součástí má být zákaz dovozu ruské ropy. Slovensko, Maďarsko a Česko ale žádají výjimku. To ale podle Zachové není na škodu:

„Ideální řešení by samozřejmě bylo, aby se všechny členské země shodly na okamžitém embargu. Ovšem to, že Unie je schopná dát výjimky a najít cesty, je důležité proto, aby tyto země daly se sankcemi souhlas. Musí být totiž schváleny jednomyslně. Evropská jednota, schopnost Unie se posunout vpřed jsou obrovsky důležité.“

Evropská komise je sice ten nejvíce byrokratický aparát v celé Evropě se teď staví do čela evropské odpovědi. To je důležitý symbol.
Aneta Zachová

„Evropská komise je sice ten nejvíce byrokratický aparát v celé Evropě se teď staví do čela evropské odpovědi. To je důležitý symbol do budoucna, že role Evropské komise je v hledání jednoty napříč členskými státy,“ vyzdvihuje Zachová.

Jsou to dvě věci: establishment a ruské obyvatelstvo. Toho se sankce sice dotýkají hodně, ale lidé nemají sílu režim změnit.
Richard Hindls

Naopak Rusko sází na evropskou nejednotu, připomíná ekonom a člen Národní rozpočtové rady Richard Hindls: 

„Původní představa, že pomocí sankcí padne Rusko rychle do kolen, se ukazuje jako lichá. Ruský establishment je takový věcem schopen čelit poměrně dlouho. Jsou to totiž dvě věci: establishment, kterého se sankce zatím moc netýkají a vede si svoji válku, a ruské obyvatelstvo. Toho se sankce sice dotýkají hodně, ale lidé nemají sílu režim změnit.“

Měla to být přátelská okupace

Ruské vedení teď improvizuje, říká bezpečnostní analytik Milan Mikulecký: 

Čtěte také

„Rusko očekávalo, že na Ukrajině to bude de facto ‚přátelská okupace‘ jako v Československu v roce 1968. Neočekávalo konflikt, proto se na něj nepřipravovalo. Improvizace teď vedou k chaosu, možná k přípravě budoucího plánu na reálný útok, ale to nejde ze dne na den ani z týdne na týden. Teď vidíme ruskou snahu udržet to, čeho dosáhli, hledají slabé místo.“

Hosté Tématu dne Šárky Fenykové jsou:
Martin Dorazín, zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině
Aneta Zachová, šéfredaktorka portálu EurActiv.cz
Richard Hindls, ekonom, člen Národní rozpočtové rady
Milan Mikulecký, bezpečnostní analytik

Únava teď panuje na obou stranách, ukrajinská armáda se ale na útok připravovala od roku 2014 a má systém, jak si mohou vojáci odpočinout a vyměnit se. „Spíš začíná být problém s tím, aby byl dostatek lidské síly na obsluhu komplikovanějších, technologicky náročnějších zbraňových systémů a těžkých zbraní, které na Ukrajinu postupně míří ve stále větším počtu,“ říká Mikulecký.

Objevují se spekulace, jestli se Ukrajina nepokusí zničit most, který spojuje Krym s Ruskem a přes který proudí ruské zbraně.
Martin Dorazín

Rusko včera ostřelovalo Oděsu, ve městě je teď zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín: 

Čtěte také

„Pro Rusko je to teď jedním z hlavních cílů, stále má velkou palebnou sílu z lodí na Černém moři nebo z poloostrova Krym. Tam v posledních dnech podle rozvědek soustředila ruská armáda velké množství zbraní. Objevují se spekulace, jestli se Ukrajina nepokusí zničit most, který spojuje Krym s Ruskem a přes který proudí tyto zbraně. Rusové zatím zřejmě nemají odvahu dodávat tudy zbraně přes Mariupol.“

Poslechněte si celé Téma dne, moderuje Šárka Fenyková.

autoři: Šárka Fenyková , kac
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.