Umění je širokospektrální a hlavně by lidi mělo spojovat, myslí si nový ředitel galerie v Liberci a japanolog Suchomel

7. červen 2023

Historik umění a uznávaný japanolog Filip Suchomel je od března novým ředitelem Oblastní galerie Liberec. „Přiznám se, že když jsem loni byl rok v Japonsku, říkal jsem si, že by to chtělo nějakou větší změnu, nový impulz pro další život. Předtím jsem byl na UMPRUMu osm let a pak šest na AMU a vždy jsem chtěl zkusit ještě i práci s živým uměním,“ popisuje. Konkurz na ředitele galerie v Liberci mu tak přišel zajímavý.

„Trochu i proto, že situace v galerii, jak jsem ji měl z doslechu, nebyla úplně růžová a chtělo instituci nově nakopnout, jestli to takto můžu říct,“ doplňuje.

Čtěte také

K Japonsku se ale chce tu a tam vrátit. „Umění je širokospektrální a vůbec nejde o to, jestli je člověk ve své odborné činnosti zaměřený na Japonsko, Čínu, Vietnam, Francii, Ameriku nebo Českou republiku. Umění je to, co by mělo lidi spojovat.“

„A já si říkám, že naše oblastní galerie je v části severních Čech, která hraničí s Polskem a s Německem, ale rád bych ji viděl víc rozkročenou. Chtěl bych sem čas od času dostat i takové pohledy, které přivedou i umění asijské do této naší výspy,“ naznačuje.

„V mezinárodní linii to určitě necítím jako úzce zaměřenou oblast pouze na náš příhraniční region, ale i na širší oblast Evropy. A pokud se nám povede čas od času zatoulat i přes oceán, budu jen rád,“ dodává.

Víc najdete v audiozáznamu pořadu Hovory Lucie Vopálenské. O Filipu Suchomelovi se třeba dozvíte, jak před lety dostal do metropole zcela unikátní sbírku japonských tušových maleb Zenga, kterou se teď pyšní Národní galerie Praha.

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.