Umělá inteligence by mohla u budoucích maminek rozpoznat riziko preeklampsie. Ta může vést až k předčasnému porodu

8. září 2022

Pomocí mobilní aplikace včas rozpoznat rizikové těhotenství. To je vize lékařů porodnického oddělení šumperské nemocnice. Právě spouští testovací fázi projektu s názvem Penelope. Zaměřují se v něm na preeklampsii, což je závažný stav, který postihuje až deset procent těhotných žen a může ohrozit na životě matku i její dítě.

Zkušenost s preeklampsií má Petra Běhalová už z minulého těhotenství: „Do prvního těhotenství jsem vůbec nevěděla, co to preeklampsie je. Že takové potíže vůbec můžou být a že to má až fatální důsledky nejen pro maminku, ale i pro miminko. Bohužel se u mě v třetím trimestru objevil vysoký tlak, otoky nohou, motání hlavy,“ vypráví žena.

Bez zaváhání

Příznaky se ale vrátily i teď, kdy čeká druhé dítě. Když se tak nedávno dozvěděla o pilotním projektu šumperské nemocnice, o své účasti dlouho nepřemýšlela.

„Přišlo mi to jako super nápad. Budu se cítit lépe, když budu vědět, že to doktoři uvidí. Oni to budou hned kontrolovat, a kdyby se jim něco nezdálo, tak zavolají,“ říká Petra Běhalová.

Každý den si tak teď bude nastávající maminka měřit tlak a sledovat i další hodnoty, například podíl bílkovin v moči. Vše bude zaznamenávat do speciální mobilní aplikace. Získaná data bude vyhodnocovat umělá inteligence.

„Aplikace bude nahrazovat diář, který dneska ženám dáváme, aby si tam ručně zapisovaly tlak a všechny subjektivní pocity, a my budeme mít k těmto datům přístup. Jednou za 24 hodin nám umělá inteligence vyselektuje maminky, u kterých naměřené hodnoty budou v rizikových nebo patologických rozmezích,“ vysvětluje iniciátor projektu Penelope, vedoucí lékař porodnického oddělení nemocnice Šumperk Karel Huml.

Penelope je unikátní

Do první testovací fáze chce zapojit zhruba dvacítku žen: „Hlásit se určitě můžou maminky, které mají diagnostikovanou hypertenzi, vysoký krevní tlak v těhotenství, a dále nabíráme ty, u kterých vyšlo v průběhu prvotrimestriálního screeningu zvýšené riziko rozvoje preeklampsie a růstové restrikce. Všechny budeme od 20. týdne zařazovat do toho programu a budeme je sledovat v optimálním případě až porodu v termínu.“

Čtěte také

Na vývoji aplikace se podílejí i další lékaři porodnického oddělení šumperské nemocnice mezi nimi také Šarlota Novotná: „Tento projekt je v České republice unikátní a šumperská nemocnice je první, kde se bude spouštět.“

Aplikace by se mohla do budoucna podle šumperských lékařů stát standartním nástrojem, který pomůže včas zachytit riziková těhotenství.

 

autoři: Jana Beránková , aka
Spustit audio

Související