Ultrazvuk má ukončit spekulace o bezpečnosti expresů

15. srpen 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

Expresní vlaky na trati Záhřeb - Split projdou ultrazvukovou kontrolou. Důvodem jsou spekulace médií, že jejich technický stav nevyhovuje, protože s tímto typem vlakových souprav měli problémy v Německu.

Zástupci Chorvatských drah ale tvrdí, že doprava expresem Záhřeb - Split je bezpečná a kontrola bude jen preventivní. V žádném případně nechtějí provoz na trati přerušit.

Chorvatské přístavy praskají ve švech. V současnosti, tedy na vrcholu turistické sezony, nemají mnohé lodě při příjezdu do přístavu kde zakotvit. Nejhorší situace je na Hvaru, tam je teď doslova přeplněno a jednotlivé lodě se navzájem blokují. Většina loďařů si stěžuje, že v Chorvatsku neexistují žádné normy počtu lodí v jednotlivých přístavech. Dalším problémem jsou také odpadky z lodí.

Chorvatsko dnes slaví státní svátek Velika Gospa, tedy Nanebevzetí panny Marie. Ve všech kostelech pořádají slavnostní mše, ta největší je v městě Sinj. Na toto poutní místo s kostelem Divotvorné Panny Marie Sinjské už od rána přicházejí tisíce věřících nejen ze Splitu, ale z celé Dalmácie.

autor: mfi
Spustit audio

Více z pořadu