Ukrajinští uprchlíci

6. březen 2022

V Evropě se znovu válčí. Tentokrát to není občanský konflikt mezi různými etniky, která bojují o uznání a území, jako tomu bylo v bývalé Jugoslávii před třiceti lety. Tentokrát zaútočilo Rusko na Ukrajinu, která je už třicet let samostatným svrchovaným státem, uznaným Organizací spojených národů.

Šéf agentury OSN pro uprchlíky Filippo Grandi řekl: „Za pouhých sedm dnů uprchl z Ukrajiny milion lidí vykořeněných touto nesmyslnou válkou. Pracuji už v různých organizacích pomáhajících uprchlíkům 40 let, ale tak rychlý exodus jsem viděl jen málokdy. Hodinu po hodině, minutu po minutě utíká stále víc lidí před děsivou realitou násilí. Bezpočet dalších lidí utíká z domova uvnitř své vlastní země. Pokud se okamžitě nepodaří vyřešit tento konflikt, dá se předpokládat, že budou další miliony lidí nucené z Ukrajiny uprchnout.“

Čtěte také

Nejvíc Ukrajinců utíká asi pochopitelně do Polska, ale mnoho jich směřuje i k nám. Češi a Moravané jsou s uprchlíky solidární, jako snad nikdy dřív.

Pomoc se snaží úřady, nevládní organizace a hlavně široká veřejnost. V Česku se zvedla opravdu nebývalá vlna solidarity z ukrajinskými uprchlíky. Jenže to, co prožíváme teď, je teprve začátek. Imigračního přílivu. Je potřeba pomoc koordinovat a myslet na budoucnost, varují lidé, kteří se pomocí uprchlíkům dlouhodobě zabývají.

„Zatím to vypadá, že chybí následná podpora. Bude zřejmě velmi těžké zajistit, aby se děti dostávaly do škol, aby se jim podařilo najít lékaře, dostávali sek hmotné nouzi nebo finanční podpoře.“

Čtěte také

Zároveň si nejde si nevšimnout, že se před několika lety velká část české veřejnosti a politiků zuby nehty bránila přijetí, byť i jen pár tisícovek imigrantů ze Sýrie a jiných zemí zmítaných konfliktem.

Teď je pomáhat uprchlíkům skoro módní, jsou to lidé stejného zabarvení pleti jako my. A i když jsou Češi, co se náboženství týče, jeden z nejvlažnějších národů v Evropě, svou roli tady hraje zjevně i skutečnost, že nově příchozí nejsou muslimové.

Co to svědčí o rasových a náboženských pohledech naší společnosti? Poslechněte si Zaostřeno Víta Pohanky.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související