Ukrajinská pilotka Savčenková prý začala v ruském vězení znovu pít

10. březen 2016
Zprávy

Ukrajinská pilotka Naděžda Savčenková začala v ruském vězení znovu pít. Na twitteru to napsal její právník. Důstojnice ukrajinského letectva držela celý týden „suchou“ hladovkou na protest proti soudním průtahům. Rusko viní Savčenkovou z podílu na smrti dvou novinářů na separatistické východní Ukrajině.

Naděžda Savčenková je obžalovaná z vraždy, z pokusu o vraždu a z nezákonného překročení ruských hranic.

Podle obžaloby v červnu 2014 navedla palbu ukrajinské armády na ruské novináře, z nichž dva zahynuli. Savčenková to ale odmítá. Podle obhajoby byla tou dobou již zajata proruskými separatisty, kteří ji předali Rusům.

Ruský soud vynese verdikt nad Savčenkovou při stání ve dnech 21. a 22. března. Obžaloba navrhla pro pilotku 23 let vězení. Protože od poloviny minulého týdne drží hladovku, obávají se ukrajinské úřady, že se vyhlášení rozsudku nemusí dožít.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko řekl, že je připraven důstojnici vyměnit za dva ruské rozvědčíky zajaté v Donbasu, pokud to Moskva nabídne.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Pěskov potvrdil, že prezident Vladimír Putin o ukrajinské nabídce ví, ale dokud běží soudní proces, nebude přijímat žádná rozhodnutí.

Porošenko vyzval taky světové lídry, aby Savčenkovou pomohli osvobodit, a připustil i zpřísnění protiruských sankcí.

Podle zprávy agentury Unian už výzvy k osvobození Savčenkové podpořili ministři zahraničí dvaceti států světa.

autoři: ČRo , kla
Spustit audio