Ukrajinci v dohledné době náměstí a ulice neopustí, tvrdí Petr Porošenko

29. leden 2014

Ukrajinský prezident už splnil některé z podmínek, které stanovila opozice pro ukončení masových pouličních protestů. To nám ale nestačí, řekl v rozhovoru s českými a polskými novináři ukrajinský politik a pátý nejbohatší Ukrajinec Petr Porošenko.

Petr Porošenko má za sebou bohatou a klikatou politickou i podnikatelskou dráhu. Zastával několik klíčových státních funkcí, je vlastníkem neslavnější ukrajinské čokoládovny, a proto se mu přezdívá čokoládový král. Mohl by se stát příštím ukrajinským premiérem.

„Představitelé opozičních sil skutečně dostali poměrně nečekanou nabídku vytvořit vládu. Režim očekával, že opozice bude váhat, ale my jsme připraveni přijmout odpovědnost za nesmírně těžkou situaci v zemi, nejen z hlediska lidských práv a omezování demokratických procesů. Byla by to také obrovská výzva dát do pořádku ekonomiku země,“ říká Porošenko, podle nějž se hospodářská situace Ukrajiny blíží katastrofě. Jako podnikatel dobře ví, o čem mluví.

„Jedna z nejznámějších ratingových agentur - Standards and Poor’s - snížila hodnocení Ukrajiny na CCC, což znamená vážná rizika a hrozby. Většina investorů nevěří, že Ukrajina je schopná dostát svým platebním závazkům."

"Jsme zemí, která velmi rychle ztrácí trhy, má dvacetiprocentní deficit rozpočtu a neobejde se bez půjček z Ruska. I v této situaci jsme připraveni sestavit vládu,“ zdůrazňuje někdejší šéf diplomacie a naznačuje, jaké by byly její první kroky.

„Jsme připraveni obnovit asociační jednání s Evropskou unií i spolupráci s Mezinárodním měnovým fondem a tímto způsobem vytvořit finanční polštář pro realizaci reforem.“

Jde o zemi, ne o funkce

Petr Porošenko ale zatím nechce dát odpověď na otázku, jestli by přijal křeslo premiéra. „Lidé vyšli na Majdan a my, opoziční vůdci, jsme s nimi nešli proto, abychom získali vládní křesla nebo přístup k nějakým zdrojům. Bojujeme za naši zemi a její demokratickou budoucnost, a kdo obsadí tu či onu funkci, není vůbec důležité,“ tvrdí Porošenko.

Demonstranti podle tohoto vlivného ukrajinského politika v dohledné době náměstí a ulice neopustí. Zrušení nedemokratických zákonů, které včera odhlasoval parlament, nebo propuštění politických vězňů nestačí.

Čtěte také

„Lidé neodejdou z barikád po přijetí nějakého zákona, ale až uvěří, že změny jsou nevratné a že demokracii v této zemi nic neohrozí. Odejdou, až si budou jistí, že je nová vláda dokáže fyzicky ubránit a zajistit jim bezpečnost.“

To podle bývalého šéfa národní bezpečnostní rady Petra Porošenka předpokládá zásadní reformu policejních sil.

Demostrace v Kyjevě

„To znamená zrušit zvláštní jednotky Berkut, zamezit policii, aby mlátila lidi, stíhat bandity, kteří loupí a vraždí. Centrum Kyjeva a dalších měst musí být znovu bezpečné. Musíme bojovat s korupcí a zajistit, aby občané dokázali prosadit svá práva před soudy, nezávislými a kompetentními. Tehdy lidé odejdou z Majdanu."

"Není to spojeno s výměnou jednoho člověka za jiného. Lidé budou stát na Majdanu do té doby, než uvěří, že ochránili svou zemi.“

Opozice zformulovala pět podmínek, které prezident Viktor Janukovyč musí splnit. První z nich, jak připomíná Porošenko, už splněna byla.

„První podmínku už splnili. Požadovali, jsme, aby ti, kdo vydali zločinné rozkazy mlátit lidi, podali demisi. Druhou podmínku už také splnili - zrušili nedemokratické zákony, které omezovaly základní lidská práva, zaručená ústavou. Máme ještě dva fundamentální požadavky, které musí být splněny okamžitě: ve vězeních je několik tisíc lidí, kteří se provinili jen tím, že se zúčastnili nenásilných protestních akcí. Jsou to nevinná rukojmí režimu.“

Ještě letos prezidentské volby

„Pátým požadavkem je změna ústavy tak, aby podstatná část pravomocí přešla od prezidenta k parlamentu a vládě. Změna ústavy by mohla přinést i kompromisní datum prezidentských voleb - ty by se měly konat ještě v tomto roce,“ zdůrazňuje ukrajinský politik. Pokud jde o amnestii, ta by se podle opozice měla týkat i vězněné expremiérky Julije Tymošenkové.

„Propuštění politických vězňů znamená i propuštění Tymošenkové nebo hledání kompromisu, který by jí umožnil kvalitní lékařskou péči v jedné z evropských zemí," zmiňuje Petr Porošenko. Jako bývalý ministr zahraničí diplomaticky zároveň připomíná, že ukrajinské demonstrace nemají protiruský charakter.

„Tato forma protestu není v žádném případě namířena proti Rusku nebo z druhé strany proti Evropě. Je to vzpoura proti korupci, diktatuře, zvěrstvům a neschopnosti režimu. Jsem pevně přesvědčený, že naše postoje nám umožní vybudovat dobré sousedské a vzájemně výhodné s Evropskou unií, Spojenými státy, Ruskou federací a celým světem,“ uzavírá Petr Porošenko.

Protesty na Ukrajině
autoři: mdo , mta
Spustit audio